Basescu és a Fico-modell

Régen nem találkozott már négyszemközt Markó Béla és Tőkés László; igaz, okuk se nagyon volt rá. Az erdélyi magyar politika két mogulja az évek során végzetesen eltávolodott egymástól, útjaik azóta inkább csak véletlenszerűen keresztezték egymást.

Ami sokáig lehetetlennek látszott, az most újra realitás: Markó és Tőkés ma ismét szót vált egymással az erdélyi politikáról. Ez persze önmagában még nem sokat jelent, könnyen előfordulhat, hogy a józan disputa purparlévá fajul, s érdektelen epizódnak fog bizonyulni további pályájuk szempontjából. De elképzelhető más megoldás is; lehet, hogy a politikai túlélés ösztöne erősebbnek bizonyul náluk, mint a zsigeri gyűlölet. Mert Romániában azért alakulhatnak úgy a dolgok, hogy Markó és Tőkés számára a politikai túlélés lesz a tét - és kizárt, hogy a két erdélyi vezető ne érzékelné a veszélyt. Hogy konkrétabbak legyünk: Basescu elnöknek minden jel szerint megtetszett a szlovákiai Fico-modell - vagyis a mérsékeltek és a szélsőségesek koalíciója, amelyben már nem jut hely a magyar pártnak. A román államfő előre hozott választásokra törekszik, és egy bal-jobb gyűjtőpárt szervezése a célja. Reményei szerint már a jövő év elejétől nem lesz majd szüksége a kormányzáshoz az RMDSZ-re. (Az uniós tagság elnyerésével ez a követelmény Basescuék szemében amúgy is okafogyott.)

Ha ez a forgatókönyv lépne életbe, Markóék kutyaszorítóba kerülhetnek. És a mostani szlovákiai történéseket figyelve, megszaporodhatnak a gondjai az egész erdélyi magyarságnak is. Ilyen helyzetben az RMDSZ-nek alapvető érdeke a jó választási szereplés, mivel így talán megkerülhetetlen marad a romániai politikában. Ennek alapfeltétele a magyar egység. Ugyanakkor az RMDSZ hegemóniáját nem lesz könnyű érvényesíteni az adott erdélyi magyar politikai közegben - Markóék kormányzati pozíciójuk alatt kevés új ütőkártyára tettek szert. A pakliból hiányozni fog például az egyik erős adu: a magyar kulturális autonómiát elismerő román kisebbségi törvény. A tervezet - Basescuék machinációi miatt - reménytelenül megrekedt a bukaresti törvényhozás útvesztőiben. Ezért aztán - jobb híján - Markó radikalizálódik. Ennek jele, hogy az RMDSZ egyik napról a másikra csatlakozott az erdélyi autonómia-követeléshez. Igaz, Markó most is egészen másra gondol, mint Tőkés, amikor az autonómia zászlaját lengeti. Úgy okoskodik, hogy ennek kereteit az unió által igényelt regionalizmus teremtheti meg, hiszen a magyarlakta vidékeken már ma is magyar nemzetiségűek az önkormányzatok. De kiépült a magyar oktatási hálózat és a kisebbségi intézményrendszer is. Ami hiányzik e kvázi kulturális autonómiához, az a pénz. De az uniós programok beindulásával ez a gond is megoldódhat.

Mindezt figyelembe véve nehéz elképzelni, hogy Markó és Tőkés ma ne ejtene szót egy esetleges RMDSZ nélküli bukaresti kormányzás következményeiről. És ennek várható magyar veszteségeiről. Nyilván megfordul a fejükben, hogy e listára akár az ő nevük is rákerülhet. És ezt a maguk részéről kétségkívül veszteségnek tekintenék. Nem kárhoztathatók, ha ez ellen akár közösen is megpróbálnának valamit tenni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.