Beiktatták Kovács Tamást, az új legfőbb ügyészt

Beiktatták Kovács Tamást, az új legfőbb ügyészt csütörtökön; az Igazságügyi Palotában megrendezett ünnepségen Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke beszédében az ügyészi pártatlanságot és a törvényességet emelte ki.

Kovács Tamás hitvallásáról beszélt az ünnepségen, azt mondta, hogy az ügyészségnek gyorsan kell eljárniuk az ügyekben, de  ez a gyorsaság nem mehet az eredményesség rovására, aminek támadhatatlannak és törvényesnek kell lennie.

"A Magyar Köztársaság legfőbb ügyésze és az ügyészség  gondoskodik a természetes személyek, a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek jogainak a védelméről valamint az alkotmányos rendet, az ország biztonságát és függetlenségét sértő vagy veszélyeztető minden cselekmény következetes üldözéséről" - idézte az ügyészségről szóló törvényt Szili Katalin. Felidézte az államfő Kovács Tamásról írt véleményét  is, amelyet a jelöléskor fogalmazott meg. Sólyom László köztársasági elnök akkor úgy fogalmazott: "Személyében garanciát látok arra, hogy biztosítani fogja az ügyészség pártatlanságát és függetlenségét. 
Hangsúlyozta: Kovács Tamást "nem mindennapos többséggel" választotta meg a parlament, amely azt jelzi, hogy Kovács Tamás "lehető legnagyobb legitimitással rendelkezik".

Szili Katalin kijelentette: az ügyészség sokszor került olyan helyzetbe, amelyben azt érezhette, hogy pártpolitikai csatározások színterévé lépett elő. Hozzátette: nem csak a függetlenségét, a pártatlanságát is meg kell őriznie a szervezetnek.

"A Legfőbb Ügyészség mérföldkőhöz érkezett (...) a  rendszerváltozás óta, amikor tiszta lappal kezdheti azt, ami  politikai széljárásnak történő kitettségtől távol lehetővé teszi" a törvényeknek és a legfőbb ügyész hitvallásának megfelelő működést - mondta az Országgyűlés elnöke, aki olyan munkát kívánt az ügyészségnek, amelyben legyen sorvezetőjük a jogszabály, belső  sorvezetőjük pedig a lelkiismeret.

Kovács Tamás beszédében felidézte, hogy amikor az Országgyűlés megválasztotta legfőbb ügyésznek, meghatottságot és a bizalom miatt  őszinte örömet érzett, s szinte fizikailag is érezte a vállalt feladat súlyát és felelősségét. Hozzátette: amikor átgondolta a helyzetét, arra jutott, hogy nem lehet kishitű 41 évnyi  tapasztalatot követően.

Felidézte: megválasztása után többen jelezték neki, hogy nehéz időben vette át a legfőbb ügyészi posztot. Erre azt mondta, kétségtelen, hogy a társadalom mindennapjai zaklatottak, hogy az indulatok néha elszabadulnak és esetenként olyan esetekben manifesztálódnak, amelyek miatt sokan "ügyészért kiáltanak". Sajnálatosnak nevezte, hogy vannak, akik politikailag támadják az ügyészséget és hozzátette: az ügyészeknek konzekvensen a  törvényekhez kell ragaszkodniuk, így őrizve meg a pártatlanságukat.Kijelentette: fontosnak tartja a sértettek és a bűnelkövetők jogainak érvényesítését, védelmét, valamint az európai  követelményeknek történő megfelelést. Hozzátette: elvárja  munkatársaitól, hogy hozzáállásuk "reagáló legyen", vagyis igényeknek megfelelően szűrjék le, mihez kell ügyészi fellépés.

Kovács Tamás hangsúlyozta: semmilyen lényeges szerkezeti változást nem tervez, viszont nyitott minden olyan ésszerű változtatásra, amely még hatékonyabbá és eredményesebbé tehetné az ügyészség munkáját. Mint mondta, szaktudásra akar építeni és inspirálni, támogatni fogja az ügyészi továbbképzést.

A legfőbb ügyész célkitűzéseit összegezve azt mondta: olyan ügyészséget szeretne, amely az alkotmányos rendeltetésének mindenben megfelel, a társadalom elismerését élvezi, európai szellemű és színvonalú munkára képes szervezet.

A beiktatási ünnepségen részt vett többek között Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán az Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint a jogi közélet számos más jeles képviselője.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.