Éberségi felhívás

Ami a politikában félreérthető, azt rendszerint félre is értik. Főleg Magyarországon. És még inkább, ha az áthallásokhoz nem is kell különösebben érzékeny fül.

Orbán Viktor EU-bizottsági jelenése után az mindenesetre nyilvánvaló, hogy ő maga Gyurcsányékat dobogós helyen látja az unió "posztkommunista hazudozói" között. Ilyen értelemben strasbourgi szavai Magyarországot is érintették. Arra vonatkozó értesüléseit azonban, hogy a térségben kik is volnának Gyurcsányék hasonszőrű társai, a Fidesz elnöke nem osztotta meg a képviselőkkel. Így törhetik a fejüket, konkrétan kikre gondolt még Orbán Viktor, akik nem érdemlik meg az unió "segítő kezét".

Jó, fogadjuk el: a nagyobbik ellenzéki párt vezetője ezzel a kitétellel még nem az EU-támogatások leállítását proponálta a néppárti honatyáknak.

Hanem mit is?

Saját állítása szerint csupán annyit: az unió legyen tudatában annak, hogy a posztkommunista új tagországokban a hazudozás, a csalás a napi politika része. Ezek után persze marad az obligát kérdés - vajon nagy tévedés-e a Fidesz-elnök strasbourgi éberségi felhívását úgy értelmezni: ez éppenséggel nem arra ösztökéli a régieket, hogy figyeljenek jobban a régióból mostanság érkező válságjelekre és segélykiáltásokra? (K. T.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.