Háziállatok urnában

Kedvenc háziállatok tetemének elhamvasztását, a maradványok kegyeleti urnában való elhelyezését kínálja egy most induló szegedi vállalkozás.

Nem megoldott Magyarországon, hogy mi történjék az elpusztult házi kedvencek, elsősorban kutyák, macskák tetemével. Akinek van kertje, udvara, az rendszerint elföldeli a tetemet, bár az európai uniós normák szerint ez is szabálytalan. De mit tehet az ilyen esetben, aki lakásban tartja kutyáját, macskáját?

- Miután felnőttünk, és a testvéremmel elköltöztünk hazulról, egyszer éppen akkor látogattam meg az édesanyámat, amikor elpusztult a kedvenc kiskutyája - mondja Balogh Csaba, a fiatalabbik vállalkozó. - Míg élt, olyan volt, mint egy családtag, de amikor elpusztult, nem tudtam mást tenni, levittem a kukába. A mai világban, amikor az emberek érzelmileg hasonlóan kötődnek a házi kedvenceikhez, mint egy másik emberhez, a négylábú társaik elvesztésekor is valamilyen kegyeleti eljárást igényelnének. Ez nem megoldott Magyarországon. A kukát hetente egyszer ürítik, nemcsak az a baj, hogy veszélyes a szemét között egy oszló tetem, de az érzelmi oldala sem elhanyagolható. Másnap mi is azzal a megalázó érzéssel mentünk el a szemétgyűjtő mellett, hogy ez itt a kiskutya temetője.

A nyugati világban már működik erre megoldás: a kedvenc háziállatok tetemét elhamvasztják, akár az emberekét, és a maradványokat a tulajdonos egy urnában megőrizheti. Vannak erre alkalmas égetőberendezések is, amelyeket általában ipartelepeken helyeznek el. Az Európai Unióban előírás, hogy minden helységben, ahol gyepmesteri telep működik, és például kóbor állatokat altatnak el, üzemeltetni kell ilyen gépet. Magyarországon azonban ez még nem működik, fontosabb dolgokra sem jut pénz - ugyanakkor egyre több ember kötődik erős érzelmekkel a háziállataihoz, költ jelentős összegeket a táplálásukra, gyógyíttatásukra. Aki életében hajlandó volt szinte emberként kezelni négylábú társát, az a kedvenc állattól való búcsúzást, a maradványok elhelyezését is az emberekéhez hasonló kegyeleti aktusként szeretné lebonyolítani. Ez az igény azonban egy szegényebb országban még nem tömeges - ezért az Angliából hozott égetőberendezést egy teherautóra szerelték.

- Egy nagyobb testű kutya tetemének elhamvasztása két, két és fél órát vesz igénybe - mondja Pocsai Lajos, a vállalkozás másik tulajdonosa. - Gázolaj és levegő befúvásával működik a készülék. A folyamat végén por alakban tudjuk visszaadni a maradványokat a tulajdonosnak. Körülbelül húszféle egyedi urnát is ajánlunk, egy szentesi iparművész, Bors Károly készíti őket fekete és vörös kerámiából.

A hamvasztást csak az engedélyezett helyeken lehet elvégezni. Szigorú hatósági előírásoknak kellett megfelelnie a berendezésnek. Egy évig tartott az engedélyezési folyamat, noha a hatóságok készségesen együttműködtek a vállalkozókkal. Mivel azonban ez az első ilyen szolgáltatás Magyarországon, precedenst kellett teremteni, hogy minden előírás érvényesüljön, ám a vállalkozás mégis működhessen.

- A legfontosabb a higiénia - jegyzi meg Balogh Csaba. - Furcsa összehasonlítani, de itt is olyan szigorú higiéniai előírások vannak, akár egy intenzív osztályon. Az állati tetem veszélyes hulladéknak számít, fertőzést, szennyezést okozhat. Egy-egy hamvasztás után le kell fertőtleníteni magunkat.

A gépkocsira szerelt hamvasztó több millió forintos befektetést igényelt. Ez a pénz hosszabb idő alatt térül meg. Balogh Csaba nem ad összegszerű választ arra a kérdésre: mennyibe kerül a szolgáltatás?

- Azt szoktuk mondani, egy jó gazda körülbelül két hónap alatt költ annyit a kutyájára, amennyibe ez a végső aktus kerül - válaszolja.

Hamvasztó a gépkocsin
Hamvasztó a gépkocsin
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.