Betiltottak egy gabonapehelyt, amit a Lidl is árult

Az agrártárca megtiltotta a Little Man Zimtinos Cinnamon-Breakfast ropogós, fahéj ízű gabonafalatkák forgalmazását, mivel a termék az egészségre ártalmas.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálata az EU gyorsriasztási rendszerén keresztül értesült arról, hogy Magyarországon is forgalomba került az a gabonapehely, amelyben a német szakhatóság a gyártó ellenőrzésekor a megengedett határértéknél magasabb kumarin szintet mutatott ki - közölte az agrártárca sajtóosztálya.

A kumarin egészségre veszélyes anyag, mivel a szervezetben egy bizonyos mennyiséget meghaladva vérzékenységet okoz. Egyébként a kumarint tartósítószerként is alkalmazzák. A szóban forgó termékben a kumarin mennyisége meghaladta az engedélyezett szintet.

A kifogásolt termék neve: Little Man Zimtinos Cinnamon-Breakfast ropogós, fahéj ízű gabonafalatkák 500 grammos csomagolásban. A termék minőség-megőrzési ideje: 2007. 10. 21. Az élelmiszert Magyarországon a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. forgalmazza.

Az FVM felhívja a figyelmet, hogy aki a szóban forgó tételből vásárolt, ne fogyassza el.

A kifogásolt termékből a Lidl logisztikai központjaiban és üzleteiben lévő készletet zárolták. Forgalmazását a magyar állategészségügyi szolgálat megtiltotta, és a termék visszahívását elrendelte.

A hatóság megtiltotta továbbá - a minőség-megőrzési időtől függetlenül - a "Little Man Zimtinos Cinnamon-Breakfast ropogós fahéj ízű gabonafalatkák" forgalmazását az ország egész területén mindaddig, amíg a forgalmazó hitelt érdemlően nem bizonyítja, hogy a termék a fogyasztók számára élelmiszer-biztonsági veszélyt nem jelent.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.