Több gyerek, kevesebb házasság

Az év első nyolc hónapjában lényegesen mérséklődött a népességcsökkenés üteme Magyarországon: a születések száma kismértékben emelkedett, a halálozásoké jelentős mértékben csökkent az elmúlt évvel összehasonlítva. Kevesebben kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban, a népesség becsült lélekszáma augusztus végén 10 millió 67 ezer volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden nyilvánosságra hozott tájékoztatójából.

Az előzetes adatok szerint 2006 első nyolc hónapjában 65.763 gyermek született, 87.537 lakos hunyt el, 30.962 házasságkötés történt.

A január és augusztus közötti nyolc hónapban kettőben csökkent, hatban emelkedett a születések száma az előző évhez képest, összességében az év első nyolc hónapjában mintegy 900-al, 1,4 százalékkal több újszülött jött világra, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A tavaszi influenzajárvány elmaradása jelentősen csökkentette a halálozások számát, a hirtelen beköszönő hőség miatt viszont júniusban és júliusban 740-en haltak meg. Ennek ellenére az említett nyolc hónapban a halálozás jelentős mértékben, 4,4 százalékkal visszaesett, ez mintegy 4.000 fővel kevesebb elhunytat jelentett 2005. január és augusztus közötti időszakhoz képest.

A házasságkötések száma változatlanul elmarad az egy évvel korábbitól, különösen áprilisban és májusban volt számottevő a csökkenés az elmúlt év azonos hónapjaihoz képest. Főleg ennek köszönhető, hogy 2006 első nyolc hónapjában 1,8 százalékkal, vagyis mintegy 550-el kevesebb pár kötött házasságot.

Főleg a halálozások számának jelentős csökkenése miatt mérséklődött a népességfogyás üteme. A 2005 januárja és augusztusa között 26.700 fővel szemben 2006 első nyolc hónapjában 21.774 fővel csökkent a népesség száma a születések és halálozások különbözetéből adódóan. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 10.000 fővel lett kevesebb. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.