Rendkívüli állapot mérgező vodka miatt

Százötven ember életét vesztette, kétezren kórházba kerültek Oroszország-szerte néhány nap alatt, miután ismeretlen eredetű vodkát fogyasztottak. Az áldozatok száma azonban valószínűleg nőni fog, mert a hatóságoknak továbbra sem sikerült fellelni a mérgező szeszes italok forrását - valószínűleg több is van, tekintettel arra, hogy betegek egymástól távoli régiókban is kórházba kerültek - és mert a sárgaság tüneteit okozó és a vesét tönkretevő ital hatása hetekig lappanghat.

Az első esetek már szeptemberben felbukkantak, ám az utóbbi napokban különösen megnőtt a betegek száma. Pszkov megyében - ahol hat hét alatt négyszázan kerültek kórházba - rendkívüli állapotot hirdettek, fokozottan ellenőrzik a személy- és teherautókat a mérgező hamisítványok után kutatva. A legolcsóbb legálisan megvehető vodka harmadáért, italbódékból és kézből vásárolt alkohol a gyanú szerint rozsda- és jégoldásra kínált háztartási alkoholból készült. Voronyezsben a közelmúltban 600 tonna került a piacra a 95 százalékos etilalkoholból előállított termékből, a helyi hatóságok szerint részben ez lehet az alapanyaga a "vodkának". Ám ez csak a "szokásos" hamisításra adna magyarázatot, a mérgezésekre nem. Orosz lapértesülések szerint elképzelhető, hogy valamelyik gyógyszergyárból tűnhetett el nagy mennyiségben olyan, gyógyszernek szánt, feldolgozás előtt álló alkoholos folyadék, amely a mérgezések okozója lehetett.

Pszkov megye kormányzóhelyettese, Jurij Gyemjanyenko a Gazeta orosz napilapnak nyilatkozva elmondta: a literenként 30-40 rubelért (1 rubel = 8 forint) megvehető hamisítványokat olyanok veszik, akik a dupláját nem tudják kifizetni a legálisan előállított vodkáért, így a zárjegykérdés rendezése nem fogja csökkenteni az illegálisan előállított tömény italok forgalmát.

Oroszországban évente négyezren veszítik életüket hamisított alkoholos italoktól. Idén ezt a számot már fél év alatt elérték. (Ny. G.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.