Vizsgálókat kapnak a rendzavarások

Az elmúlt hetek rendzavarásainak politikai elemzésére és értékelésére szakértői testületet hoz létre a kormány jogászok, szociológusok és kriminálpszichológusok részvételével - jelentette be Gyurcsány Ferenc a parlament tegnapi ülésén.

A miniszterelnök elmondta, hogy október 23-án a rendőrség fellépése összességében törvényes, indokolt és arányos volt. Az felvethető, hogy a rendőri intézkedés minden eleméről elmondható-e ez, mert ha nem, akkor panaszt kell tenni. Gyurcsány visszautasította a rendőrséggel kapcsolatos politikai vádakat. - Elfogadhatatlan, hogy a demokratikus Magyarország rendőrségét alaptalanul rendőrterrorral vádolják, hogy a diktatúra rendőrségével hasonlítják össze. Aki ezt teszi, a rendzavarók pártján áll - hangoztatta Gyurcsány Ferenc.

Szavaira Navracsics Tibor úgy reagált, hogy Gyurcsány Ferenc nem összeköt, hanem elválaszt, nem közös célokat keres, hanem ellenséget nevez meg "már a második mondatban". Semjén Zsolt, a KDNP elnöke arra figyelmeztetett, hogy a provokáció és a megfélemlítés nem megengedhető, a rendzavarások kapcsán a felelősöket meg kell nevezni, s mindennek "jogkövetkezménye kell, hogy legyen". Herényi Károly (MDF) nehezményezte, hogy a kormánypártok egyszerűen csak ellenzékről beszélnek, holott sok kérdésben az MDF nincs azonos állásponton más ellenzéki pártokkal, például "a rendőrségről szólva sem". (A szocialisták ezt megtapsolták.) A liberálisok nevében Fodor Gábor is úgy vélekedett, hogy a rendőrség fellépése október 23-án törvényes, jogszerű és indokolt volt, de hozzátette, hogy legyen politikai vitanap, legyen parlamenti vizsgálóbizottság (amelyeket az ellenzék javasolt), s legyen szakértői testület is.

Szilvásy György kancelláriaminiszter a vitában közölte, hogy ma, a történteket vizsgáló parlamenti bizottságok ülésein konkrétan meg tudja majd cáfolni az ellenzéki vádakat, s megismételte, hogy a rendőri fellépés jogszerű, törvényes és indokolt volt.

Ekkor Révész Máriusz, a Fidesz képviselője - aki október 23-án súlyos sérüléseket szenvedett a rendőri fellépés miatt - egy laptoppal odasétált Szilvásy Györgyhöz, valamint Gyurcsány Ferenchez a parlamenti ülésteremben, és megmutatta nekik a róla készült véres fotókat.

Hétfő délutánig 41 feljelentés érkezett a Fővárosi Főügyészséghez a túlzottnak vélt rendőrrendőri intézkedésekkel kapcsolatban, ebből egy Gergényi Péter budapesti főkapitány ellen - mondta el a szervezet szóvivője hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában. 13 ügyben már nyomozást rendeltek el. (Cs. I.)

A miniszterelnök által bejelentett szakértői testület személyi összetétele még nem ismert, csak a "behívott" szakmákat sorolta fel Gyurcsány Ferenc, illetve a vezetőt, Gönczöl Katalin. A kriminológusprofesszor jelenleg külföldön tartózkodik, de mint megtudtuk, a felkérés előtt egyeztettek vele, s ő vállalta a megbízást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.