Melyik vécét használhatja a transzszexuális képviselő?

Abszurdnak tűnő, de tényleges viszályt váltott ki a Montecitorión, az olasz képviselőházban Vladimir Luxuria transzszexuális honatya vécéhasználatának kérdése.

A Kommunista Újjáalakítás (Rifondazione Communista) 40 éves képviselője Vladimiro Guadagno néven született, ám nővé operáltatta át magát, és már így nyerte el mandátumát.

 

A másság képviselőjét azonban legutóbb felelősségre vonta a képviselőház női vécéjében Elisabetta Gardini, aki Silvio Berlusconi volt miniszterelnök populista Forza Italia pártjának szóvivője: "Maga nem használhatja ezt a toalettet, ez női vécé!"

"Évek óta a női vécére járok, és soha nem gondoltam volna, hogy ilyen élesen rám támadhat valaki. A férfi vécét használnom viszont nagyon zavaró lenne, nemcsak számomra, hanem a férfiak számára is" - felelt Luxuria.

A szóváltás után Elisabetta Gardini tiltakozó levelet írt a képviselőház vezetőségének és középjobb képviselőtársainak, azt szorgalmazva, hogy Luxuria számára jelöljenek ki külön vécét. Ez azonban a költségvetési megszorítások idején aligha váltana ki jó visszhangot a közvéleményben. A baloldali képviselők kiálltak Luxuria mellett, egyesek éppenséggel fajgyűlöletnek minősítették Elisabetta Gardini felszólítását.

A vita nyomán kénytelen volt megszólalni Fausto Bertinotti, az olasz képviselőház elnöke is, ő türelemre intette a képviselőket.

(MTI/Reuters)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.