Számonkérhető "ígérethalmaz"

Derce Tamás, Újpest polgármestere aláírta azt a várospolitikai együttműködési elvi nyilatkozatot, amit Demszky Gábor szorgalmaz a fővárosi és a kerületi önkormányzati politikusok között hetek óta. Tájékoztatásuk szerint Demszky levélben kérte a kerületi polgármestereket az elvi nyilatkozat támogatására.

 

A főpolgármester először október 12-én vetette fel a fővárosi önkormányzat ellenzéki frakcióvezetőinél a konszenzusos várospolitikai alapelveket rögzítő nyilatkozat aláírását. Úgy vélte, a szoros választási eredmény, a csupán egy fős kormánypárti többség, illetve a főváros érdeke indokolttá teszi az egységes működést, a kormány, a kerületek és az agglomeráció közötti szoros együttműködést. A főpolgármester szerint ezt megkönnyíti az, hogy a pártok programjaiban sok a közös elem. Azáltal pedig, ha a demokratikus erők összefognának a főváros érdekében, könnyebbé válik a helyzet egy olyan időszakban, amikor az EU-tól jelentős források érkeznek a következő években a központi régióba.

Az ellenzékiek, bár együttműködési készségüket hangsúlyozták, többségükben nem írták alá a nyilatkozatot. Hiányolták az előzetes egyeztetést, s több ponton változtatást javasoltak. Nem értett egyet a dokumentummal október 25-én a közgyűlés meghatározó ellenzéke, a Fidesz-KDNP-szövetség sem. Az MDF viszont, amely több téma kapcsán is együtt szavazott az elmúlt hetekben a közgyűlésben a kormánypártokkal, szignálta a dokumentumot. A fideszesek további finomításokat sürgettek, a KDNP pedig jelezte, hogy az általa "színjátéknak" tartott eljáráshoz nem asszisztál. Az aláírást különösen az október 23-ai budapesti események után tartotta elfogadhatatlannak Bagdy Gábor frakcióvezető.

Derce Tamás, akit 1990-ben SZDSZ-támogatással, azóta pedig mindig függetlenként választották Újpest polgármesterévé, közölte: csodálkozik azon, hogy a fővárosi ellenzék nem írta alá az együttműködést. Hangsúlyozta, e nyilatkozat alapján számon kérhetővé válik Demszky Gábor "ígérethalmaza". Úgy vélte, hogy a főpolgármester, aki az elmúlt 16 év során nem működött együtt a kerületekkel, ezzel a nyilatkozattal "kiszolgáltatja saját magát"".

A helyzet érdekessége az is, hogy Derce Tamás, aki a budapesti polgármesterek közül egyedül csatlakozott egy civil kezdeményezéshez, amelyben elítélték az október 23-ai kemény rendőri intézkedéseket. A polgármester leszögezte: "rendnek kell lenni, de nem így".(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.