Belső vizsgálat lesz a rendőrségnél az október 23-i intézkedések miatt

A Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) parancsnoka elismerte, hogy voltak kifogásolható rendőri intézkedések az október 23-ai tömegoszlatásban, ezért belső tényfeltáró vizsgálatot rendelt el.

Dobozi József rendőr-dandártábornok, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnoka azt mondta, ő maga is látott olyan felvételeket, amelyeken a rendőrök kifogásolhatóan jártak el.

A parancsnok emellett hivatkozott a rendőrségi törvényre, amely kimondja, hogy a kényszerítő eszközöket csak addig lehet alkalmazni, amíg ez célját el nem éri. Ez azt jelenti, hogy a földön fekvő, már harcképtelenné tett tüntetőt például nem szabad verni vagy rugdosni. Több fotón és felvételen látszott, hogy ennek az ellenkezője történt hétfőn - közölte Dobozi József.

Hangsúlyozta, hogy az esetleges túlkapásokban a parancsnokoknak is van felelősségük, ezért meg is teszik a szükséges intézkedéseket. Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya korábban úgy nyilatkozott: a tömegoszlatás során minden jogszerűen zajlott.

Dobozi József kitért arra is, hogy a rendőrség már talált egy új megoldást a rohamrendőrök azonosíthatóságára, amelyről hétfőn fognak részleteket elárulni.

Korábban több civil szervezet is kifogásolta, hogy az október 23-án intézkedő rohamrendőrökön nem volt semmiféle azonosító vagy számjelzés, noha a rendőrségi törvény ezt előírja. A rendőrség ezt azzal indokolta, hogy csapaterőben alkalmazott osztagoknál nem kötelező feltüntetni a rendőrök azonosítóját, mivel azt akcióban könnyen letéphetik az egyenruháról.

Frattini magyar képviselők kérésére információt vár

Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi biztosa magyar képviselők kérései nyomán fordult a budapesti kormányhoz, hogy információkat kérjen a tüntetők elleni esetleges rendőri túlkapásokról - közölték pénteken Brüsszelben.

Ezt maga Frattini is jelezte, hiszen levelében úgy fogalmazott: nem véletlen, hogy európai parlamenti képviselők és a sajtó foglalkoztak ezzel a témával, és arra kérték őt, hogy a bizottság foglaljon állást az ügyről. Márpedig brüsszeli megfigyelők szerint nyilvánvaló, hogy bármiféle esetleges állásfoglalás előtt - ha egyáltalán lesz ilyen - előbb azt kell megismerni, mi is történt valójában.

 

EU-források nem közölték, hogy konkrétan kik kérték Frattinit állásfoglalásra. Kedden este Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Strasbourgban, a kereszténydemokrata és konzervatív pártszövetség, az EPP európai parlamenti frakciójának ülésén, Hans-Gert Pöttering frakcióvezető (valószínűleg az Európai Parlament következő elnöke) és José Manuel Barroso, a brüsszeli EU-bizottság vezetője előtt arról beszélt, hogy Magyarországon a hatalom előző nap átlépte a jogállamiság határait, "a megemlékezők ellen brutális rendőri akciót indítottak, erődemonstrációt mutattak be, az ünneplőkkel szemben brutálisan léptek fel és habozás nélkül törték le az emberi jogokat". Az Európai Parlament magyar néppárti képviselői (azaz a fideszes, KDNP-s és MDF-es képviselők) pedig szintén Strasbourgban egy nyilatkozatban bejelentették: mindent megtesznek majd azért, hogy Európában is valós kép alakuljon ki a magyarországi, szerintük antidemokratikus folyamatokról.

Egy név nélkül nyilatkozó EU-bizottsági illetékes pénteken este Szíjjártó Péter Fidesz-szóvivőnek arra - a Frattini-levéllel kapcsolatos - állítására reagálva, miszerint "egészen példátlan, hogy a közösség ilyen magas szinten kér rendőri intézkedésekről tájékoztatást", azt mondta: lehetséges, hogy valóban nincs példa arra, miszerint valamely tagállamhoz a rendőrség fellépésével kapcsolatban ilyen kérdést tettek volna fel. Arra sem volt még azonban példa, hogy amikor egy ország rendőrsége a tüntetéseken részt vevő rendbontókkal szemben erélyesen lépett fel, akkor azt az adott ország ellenzéki pártjai az Európai Unió intézményeinél az adott kormány elleni támadásokra használták volna fel. Szijjártó egyébként ugyanezen a pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélte: a kormány és Gyurcsány Ferenc abba a szégyenletes helyzetbe hozta Magyarországot, hogy már európai uniós szinten kérdőjelezik meg az emberi jogok tiszteletben tartását Magyarországon.

 

 

(forrás: Origo, MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.