Transzgenikus kockázatok

A Mindentudás Egyeteme következő előadását Heszky László genetikus tartja Transzgenikus növények - az emberiség diadala vagy félelme? címmel.

- Miért félnek a fogyasztók egy olyan növénynemesítési technikától, amelyről - különösen Európában - nincs személyes tapasztalatuk?

- Az ember mindig idegenkedik attól, amit nem ismer, márpedig a megváltoztatott génkészletű növényeket, illetve magát a géntechnológiát a többség nem ismeri. Jellemző példa, hogy eddig 44 tudós kapott Nobel-díjat az élet információjával kapcsolatos kutatásokért, de a magyar közoktatásban egyikük sem tananyag.

- Eszerint nincs is szó valódi veszélyekről?

- Veszélyek vannak, vagy legalább is lehetnek, de nem ott, ahol a közvélemény érzékeli őket. Sokan például azért félnek - tévesen -, mert a transzgenikus növényekbe virális vagy bakteriális gének kerülnek be, márpedig a közfelfogás szerint a vírusok és a baktériumok a mi örökös ellenségeink.

- Mit mond a tudomány a növényi géntechnológia kockázatairól?

- Az ismert kockázatokat öt fő csoportba soroljuk. Az első a tudáshiány: a génekről még túl keveset tudunk, a növényi, állati és emberi genomnak funkcionális szempontból még csak az 1,3 százalékát ismerjük. A második a genetikai kockázat: a mesterségesen módosított szaporítóanyag kikerülhet a környezetbe, keveredhet a "természetes" génekkel. A harmadik az ökológiai rizikó: például kialakulhatnak a természetben a vegyszerekkel szemben ellenálló gyomok vagy kártevők is. Az élelmiszerbiztonsági (például allergológiai) kockázat a transzgenikus növények elfogyasztásával kapcsolatos. Az ötödik csoport a gazdasági rizikó, Magyarország szempontjából ez a legfontosabb.

- Miért?

- A transzgenikus növényeket szabadalom védi, monopoljogot biztosítva a fajtatulajdonosnak. Ahol ezek köztermesztésbe kerülnek, ott a "nemzeti" növénynemesítés és vetőmagipar rövid időn belül tönkremegy. Emellett az exportpiacok elvesztésével is számolni kell.

- Mi lehet a génkezelt haszonnövények jövője Magyarországon?

- Ezeket a növényeket világszerte 100 millió hektáron termesztik, az EU is felvette némelyiket a fajtalistára. Várható, hogy az első transzgenikus kukorica 2007-ben Magyarországon is megjelenik a földeken.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heszky László október 30-án, hétfőn, 19.30 órai kezdettel tartja előadását a Mindentudás Egyetemén. Az előadás helyszíne a Jövő Háza Teátruma, a belépés ingyenes. Az esemény élőben nézhető az interneten.

Az előadásra itt lehet jelentkezni: http://www.mindentudas.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.