Toronyház, csak földszintig

A 110 méteresre tervezett Váci úti Raiffeissen torony építtetői megvárják az engedélykérelemmel a fővárosi magasházas rendelet módosítását, mivel most nem kaphatnának engedélyt ekkora épületre. A módosdosítás azonban nem lesz meg januárra, amikor kezdeni szeretnék a munkát.

Hogyan kaphat januárig építési engedélyt a Váci út és a Róbert Károly körút sarkára tervezett toronyház, amikor szinte biztos, hogy a magassági korlátozó rendeletet legalább fél évig nem módosítja a főváros? Egyáltalán hol tart a módosítás?

A Budapesti Városépítési Keretszabályzat (BVKSZ) és a Fővárosi Szabályozási Keretterv felülvizsgálata ugyan már egy éve, a szeptemberben lemondott Schneller István főépítészi működése alatt megkezdődött, de még legalább fél év, mire megtörténik a javaslatok rendeletbe illesztése, s módosulhat - ha erre igény van - az építménymagassági korlátozás is Budapesten - mondta Z. Halmágyi Judit építész, fővárosi képviselő. Lezárult a javaslatok begyűjtésének első köre, de a kerületek észrevételeit még november közepéig várják. Majd következik ezek megtárgyalása és a változtatások végrehajtása, ami már az új főépítész feladata lesz. Januárig tehát valószínűleg nem készülnek el.

Z. Halmágyi a magassági szabályozással kapcsolatban kifejtette: nem hisz az egyenregulációban. Vagyis nem támogatna olyan módosítást, amely például a Hungária körúton túl egységesen lehetővé tenné a toronyházépítést. A rendelet mellé csatolni kellene egyebek mellett egy alapos sziluettvizsgálatot, amely kijelölné, hogy a város mely pontjain lehetne ilyeneket emelni, akár még a Hungária körúton belül is. Erre alkalmas helyek lehetnének például a meglévő magasépületeket övező területek, vagy a külkerületi városközpontok. A maximális magasságot pedig olyan meghatározó csúcsokhoz lehetne kötni, mint a Bazilika vagy a Gellérthegy. A koncepció kidolgozásához erős szakmai egyeztetés kellene, de érzékenyebb, egyedibb arculatot lehetne adni általa Budapestnek.

Arató György, a XIII. kerület főépítésze elmondta, a BVKSZ-nek azok a változtatási javaslatai, amelyek eddig elé kerültek, három lehetőséget kínálnak az építménymagasság maximumát illetően. Ezek szerint vagy minden maradna a régiben, vagy csak Csepel északi csúcsán engedélyeznének toronyházakat, vagy a Parlament kupolamagasságában, 90 méterben szabnák meg a legfelső határt. Számára ez volna a legelfogadhatóbb.

Továbbra is fennáll persze a kérdés, hogyan kap akkor engedélyt egy 110 méteres toronyház a Váci út és a Róbert Károly körút sarkán januárig? Molnár Ferenc, a Raiffeisen Ingatlan Zrt. üzletág vezetője kifejtette: tervezett beruházásuk több épületből áll, melynek csak a legmagasabb építménye volna 110 méter, a többi jóval alacsonyabb. Ez utóbbiakra akár már most is engedélyt szerezhetnének, de egyelőre csak a mélygarázsra kérnek, s ezt nyilván meg is kapják januárig. Így a mélyépítési munkákat már akkor el tudják kezdeni. A felépítmények engedélyeztetésével azonban megvárnák a rendeletmódosítást, melynek szempontjairól most társadalmi vita van kibontakozóban. Ehhez szerettek volna hozzátenni azzal, hogy jelezték, megvan a szándék és a piaci lehetőség akár egy 110 méter magas torony építésére is azon a helyen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.