Kellene, de még nincsenek helyettesei Demszkynek

Nem sikerült megválasztani Demszky Gábor helyetteseit tegnap, a Fővárosi Közgyűlés e ciklusbéli első munkaülésén. Az MSZP és az SZDSZ között ugyanis még nem zárultak le a koalíciós tárgyalások, a személyi kérdésekben még nem sikerült egyezségre jutniuk.

A szocialisták a szerintük szükségesnek tartott négy közül három főpolgármester-helyettest akarnak delegálni, míg a szabad demokraták összesen három helyettes megválasztásával értenek egyet. A törvény szerint a helyetteseket az október 13-án tartott alakuló ülésen kellett volna megnevezni, ezért a közgyűlés jelenleg mulasztásos törvénysértés állapotában van. (A jogszabály a pénzügyi bizottság megalakítását is előírja, de egyelőre erről sem sikerült döntést hoznia a fővárosnak.) Földvári Béla, a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője már korábban jelezte: várhatóan törvényességi észrevételt fognak tenni, ha a második ülésen sem sikerül a helyetteseket megválasztani.

Kivételes módon, egyhangúlag, a kormánypártok és az ellenzék egyetértésével döntött a közgyűlés a 2007-es útfelújítási programról. Jövőre - állami támogatással együtt - több mint 15 milliárd forintot költenek a fővárosi utak rendbetételére, összesen 133 utcát hoznak rendbe. A felújítási program része többek között a Sánc utca, a Hűvösvölgyi út, a Pók utca, valamint a Wesselényi utca és a Damjanich utca rekonstrukciója. A szükséges közbeszerzési eljárásokat még az idén elindítják.

Molnár Gyula fővárosi MSZP-frakcióvezető javaslatára nem vették napirendre azt a javaslatot, amely szerint öszszesen 34 millió forintért új laptopokat vennének mind a 67 fővárosi képviselőnek. Indokolása szerint erről ráérnek azután dönteni, hogy létrehozták a fővárosi bizottságokat (ez ügyben szintén nem sikerült még megegyezniük a kormánypártoknak). Mint arról beszámoltunk, az előző önkormányzati ciklus egyik utolsó - fideszes javaslatra hozott - döntése alapján a korábban használt laptopjaikat a városatyák kedvezményes, húszezer forintos áron megvásárolhatták.

Nem szavazta meg a közgyűlés tegnap, hogy vízitaxi-kikötők épülhessenek a Dunánál, a budai rakparton a Csalogány utcánál. Ez azért is furcsa, mert az előző önkormányzati ciklusban a városháza illetékes szakbizottsága két alkalommal már áldását adta a kikötőengedélyre. Azért kétszer, mert az első döntést a főpolgármester - forgalomtechnikai okokra hivatkozva - megvétózta, a bizottság azonban ezt követően sem látta indokoltnak az engedély visszavonását.

Arról is döntöttek tegnap a városatyák, hogy öt budapesti kórházból összesen 43 embert elbocsássanak. A létszámleépítéshez szükséges 45 millió forintra a főváros a központi költségvetéshez pályázik. A Péterfy Sándor utcai kórházat érintő leépítések ügyében az MSZP-SZDSZ koalícióval együtt szavazott a fővárosi MDF is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.