Ételmérgező vendéglők listája

Egyelőre négy étterem került fel a tisztiorvosi szolgálat "feketelistájára", olyan vendéglátóhelyek, ahol augusztus óta ételmérgezés történt. Az érintettek között akad, aki bíróságon kér elégtételt.

- Nemcsak szabad, de kutyakötelességünk is tájékoztatni az embereket arról, hol rúgják fel a szabályokat - kommentálta az éttermi feketelista elleni tiltakozás hírét Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi osztályának vezetője, hivatkozva egyúttal az adatvédelmi biztos véleményére is. - Mielőtt kitettük a listát, egyeztettünk a fogyasztóvédelemmel és az adatvédelmi hivatallal. Péterfalvi Attila közérdekű adatnak minősítette a mérgezést okozó vendéglátóhelyek adatait, ránk nézve pedig kötelezőnek azok nyilvánosságra hozatalát.

A tisztiorvosi hivatal tegnap "éttermi feketelistát" nyitott internetes honlapján (www. antsz.hu). Felkerül ide minden olyan étterem és kifőzde, amelyben bizonyíthatóan az ott fogyasztott ételtől betegedtek meg a vendégek. A lajstrom az augusztus óta történt megbetegedéseket tartalmazza: egyelőre egy mosonszentmiklósi pizzéria, egy kiskunhalasi söröző és étterem, egy szekszárdi étterem szerepel rajta, és a szombathelyi szalmonellafertőzés "gócpontja", egy cukrászüzem zárja a sort: az ott készített süteményektől 413-an betegedtek meg, és négyen nem élték túl a fertőzést.

Az érintettek szerint az eljárás képtelenség: a hivatal alaptalanul vádol, ráadásul egy sor eljárási hibát ejtett. A mosonszentmiklósi Családi Panzió Pizzéria vezetője a bírósághoz fordul, szerinte ugyanis úgy büntette meg őket a hivatal, hogy bizonyíték nem volt.

- A lista ötlete jó, de csakis akkor, ha a megállapítás "jogerős", vagyis bizonyítható, hogy az adott étterem okolható a megbetegedésekért - mondja Tárnoki László, a Vendéglátók és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetségének elnöke, aki nem szeretné, ha olyan helyek is felkerülnének a listára, amelyekről utólag kiderül, hogy a vád igaztalan. - A túlszámlázások miatt korábban nyilvánosságra hozott listánál előfordult ugyanis, hogy olyan étterem is felkerült rá, amelyről utólag kiderült: tévedés történt, máshol állították ki a horribilis számlát. Állunk tehát a vizsgálatok elébe, de a lényeg, hogy minden szakszerű és alapos legyen - mondja a vezető.

Szalmonella a keresztelőn

Mára kiderült, hogy szalmonella okozta a hét végi kaposvári keresztelőt követő tömeges rosszullétet, de az még nem tisztázott, melyik étellel fertőződhetett meg a vendégkör. A tisztiorvosi szolgálat holnapra ígér részletesebb tájékoztatást.

Tegnap újabb kaposvári, siófoki, dombóvári betegek jelentkeztek a kaposvári kórházban - tudtuk meg Papp Erzsébettől, a Kaposi Mór Oktató Kórház infektológiai osztályvezető főorvosától. A kaposvári kórházban ápoltak létszáma folyamatosan változik: mint a főorvostól megtudtuk, a számuk tegnap délután 31 fő volt, miután a betegek egy része saját felelősségére elhagyta az intézményt. Időközben azonban ketten - miután állapotuk rosszabbra fordult - visszatértek.

Mint arról hírt adtunk, a családi ünnepet vasárnap tartották egy helyi iskola tornatermében. Az ételt egy telephely-áthelyezés miatt még engedéllyel nem rendelkező helyről szállították a rendezvényre, ahol mintegy 220 fős vendégsereg fogyasztott a menüsorból. A helyszíni vizsgálat során a tisztiorvosi szolgálat hiányosságokat tárt fel az étel elkészítésével, tárolásával és hosszas tálalásával kapcsolatban. Az ambuláns eseteket is beleszámítva eddig több mint hetvenen szorultak orvosi kezelésre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.