Wilfried Martens, a magyarok régi barátja

"Főtitkár úr! Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy körünkben fogadhatjuk és üdvözölhetjük, önt, aki hosszú évek óta magára vállalja Magyarország sorsát."

E szavakkal üdvözölte Kádár Jánost Wilfried Martens 1987. november 16-án a brüsszeli Egmont-palotában megtartott díszvacsorán. Az akkori belga miniszterelnök igen nagyra értékelte a Kádár-rendszer fáradozásait. "Természetes - mondta ugyanott Martens -, hogy érdeklődéssel és rokonszenvvel követjük azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az ön országa gazdasági síkon tesz. A két évtized óta megvalósított reformok vonalát követve, bátor a munkaprogram, amelyet a közelmúltban a magyar kormány és az Országgyűlés elfogadott. Nagyon kívánjuk, hogy végrehajtását siker koronázza."

Az akkori Martens azt sem felejtette el kijelenteni, hogy "a rendszerek és a nyelvek különfélesége ellenére Európa kulturális egysége magától értetődő. Aki az ön országába ellátogatott, az ennek még erőteljesebben tudatában van. Éppen ezért kifejezésre juttatom a reményt: egy nap képesek leszünk arra, hogy mindenfajta különbözőségen úrrá legyünk annak tudatában, ami összeköt bennünket."

Az akkori belga miniszterelnök pohárköszöntőjét így fejezte be: "Emeljük poharunkat Németh Károly Őexellenciájára, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa elnökére és Őexellenciája Kádár János úr, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára egészségére és személyes boldogságára, a magyar nép boldogulására és jólétére, valamint a kormányaink és országaink közötti jó kapcsolatok harmonikus fejlődésére."

Martens - a Kádárral történt találkozója előtt - 1984-ben járt először Magyarországon. Nyilatkozatai arra utalnak, hogy el volt ragadtatva tőlünk. "Belgium érdeklődve kísérte figyelemmel mindazt - nyilatkozta ideutazása előtt az MTI-nek, 1984. november 17-én -, hogy Magyarország hogyan valósítja meg a helsinki záróokmányban foglaltakat, elismeréssel nyugtázom, hogy ez igen figyelemreméltó módon történik..."

Az 1984-es látogatás alkalmával Martens megkoszorúzta a Hősök terén a Hősök emlékművét, ellátogatott a Tungsram újpesti gyárába, a Lázár Györggyel és Kádár Jánossal folytatott megbeszélést (Parlament, Nándorfehérvár-terem) "hasznosnak" nevezte, sajtótájékoztatóján pedig kiemelte: "Magyarország és Belgium egyaránt megbízható tagja saját szövetségi rendszerének, érdekelt abban, hogy oldódjék a jelenlegi fagyos nemzetközi légkör."

Snitt.

A belga exkormányfő közel két évtized elmúltával az Európai Néppárt elnökeként tűnt fel újra a magyar politikában. Két éve, az európai parlamenti választások idején kezdett "orbánozni". Demszky Gábor akkor megpróbálta emlékeztetni őt a régi szép időkre. "1984-ben - írta nyílt levelében az SZDSZ-es politikus - az ön kézfogására nagy szükségük volt a pártállam vezetőinek, mert egy év alatt több mint 600 millió dollár hitelt vettek fel nyugati bankoktól, hogy a gulyáskommunizmus kiadásait fedezzék."

Martens akkor Demszky kijelentésére úgy reagált, hogy "Orbán Viktor számunkra a szabadság szimbóluma". És a Fidesz 2004-es kongresszusán azt mondta: "Jöjjenek friss szelek, s le a szocializmusból idetévedt nómenklaturistákkal." Majd megkérdezte: "Lehetséges, hogy ezek még az 1989-et megelőző forradalmi időszak katonái?"

Martens úr - a magyarok régi ismerőse - hétfőn, a Fidesz '56-os "ellenmegemlékezésén" is szónokolt. "A mostani zűrzavar is egy ember miatt van - mondta föl az orbáni leckét -, ő az, aki az országot politikai és elsősorban erkölcsi válságba sodorta azáltal, hogy félrevezette az embereket." Beszéde Fidesz-nyelven folytatódott: "A rendszerváltozásban nem a reformkommunisták, hanem az ellenzék olyan bátor tagjai játszották a főszerepet, mint Antall József és Orbán Viktor."

Újabb snitt.

Wilfried Martens
Wilfried Martens
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.