A törökök kiszerettek az EU-ból

Kétharmada, fele, egyharmada: a török lakosság egyre kisebb része támogatja az EU-csatlakozást. Emiatt az ankarai kormány mind nehezebben tudja "eladni" az unió által megkövetelt reformokat.

 

 

 

 

Miközben már egy éve tartanak a régóta várt csatlakozási tárgyalások az Európai Unió és Törökország között, a legújabb közvélemény-kutatás szerint fokozatosan nő a törökök kiábrándultsága. Ma az emberek alig egyharmada (32 százalék) gondolja úgy, hogy az országnak be kell lépnie az EU-ba - derül ki a Milliyet című napilapban közzétett felmérésből. Figyelmeztető jel, hogy tavaly még a megkérdezettek 57,4 százaléka, 2004-ben pedig 67,5 százaléka lelkesedett az uniós tagságért. S ha ez sem lenne elég: a csatlakozást ellenzők tábora a tavalyi tíz százalékról mára 25,6 százalékra nőtt.

Éppen akkor zuhan az EU népszerűsége, amikor uniós politikusok a reformok felgyorsítását sürgetik Törökországban. Az Európai Bizottság november 8-án hozza nyilvánosságra a török felkészülést értékelő éves jelentést. Ankara ezúttal is várhatóan az etnikai kisebbségek jogai és a szólásszabadság kapcsán kap éles bírálatokat - ám még ennél is "rázósabb" ügy a Ciprussal kialakult vita.

Egyelőre reménytelennek tűnik a megegyezés. Európa hiába kéri, hogy Törökország nyissa meg repülőtereit és kikötőit Ciprus előtt - a törökök pedig hasztalan követelik, hogy az EU az észak-ciprusi (kizárólag Ankara által elismert) köztársaságra is terjeszsze ki a szabad kereskedelmet. A vitát elmérgesítette, hogy a ciprusi kormány a török-EU felvételi tárgyalásokon már a legelső, legkönnyebbnek számító fejezet lezárását is megvétózta: azt várta, hogy Ankara előbb szuverén államként ismerje el Ciprust.

Tovább rontott a helyzeten, hogy a francia nemzetgyűlés nemrég olyan törvényt szavazott meg, amely börtönnel bünteti az örmény népirtás tagadását. A jogszabályt nemcsak Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, hanem sok francia és európai politikus is kritizálta. A mostani felmérés még a franciaországi törvény elfogadása előtt kérdezte az embereket, így elemzők szerint azóta még mélyebbre zuhant az unió tetszési indexe Törökországban. Erdogannak - aki jövőre ráadásul parlamenti választásokon méreti meg magát - ebben az "ellenséges környezetben" kellene keresztülvinnie az EU ajánlotta reformcsomagot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.