Vadászat kafferbivalyra és medvére

A Nemzeti Múzeum míves vadászfegyvereinek kiállításához kapcsolódóan novemberben két előadást láthatnak az érdeklődők, így közelebbről megismerkedhetnek például a medve és a kafferbivaly vadászatával is.

Ötszáz év pompás vadászfegyverei, íjak, számszeríjak mellett vadász és mitológiai jelenetekkel berakott csont és gyöngyházelemekkel ékesített, különleges szerkezetű vadászpuskák, és érdekesebbnél érdekesebb, a vadászathoz szükséges kellékek várják a látogatókat a Magyar Nemzeti Múzeumban júliusban nyílt tárlaton.

A bemutató legkorábbi műtárgya egy 1480 körül készített vadászszámszeríj Hunyadi címerrel és vadászjelenetekkel díszítve, amelyet Mátyás király udvari vadásza használt. A tűzfegyverek mellett a vadászat tárgyi emlékei közül számos arannyal berakott vadászkést, valamint a 17-18. században a társas vadászat kedvelt formájának, a solymászatnak tárgyi emlékeit: sólyomsapkákat, sólyomtáskákat is láthatnak.
A kiállítás részint kronologikusan, részint tematikusan mutatja be a különféle vadászfegyvereket. A nagyvad, apróvad és vízi vadászat mellett különös figyelmet érdemelnek az Afrika-vadászat fegyverei.

A kiállítás nem titkolt célja többek közt annak bizonyítása: a vadászok szeretik és védik a természetet, tevékenyen hozzájárulnak az adott terület, régió faunája - és flórája - egyensúlyának fenntartásához.

A kiállítást rendezte: Kovács S. Tibor történész-szakmúzeológus (MNM Történeti tár)

A népszerű, reprezentatív válogatást megnyitása óta programok kísérik. Novemberben két előadás is lesz, amellyel a szervezők további adalékokat tárnak a vadászat és annak története iránt érdeklődők elé.

  • "A kafferbivaly és vadászata" - Bozóki László ex 'fehér vadász' élménybeszámolója, fotók, film és trófeák bemutatása
  • "Vadászatok Medveországban" - Kászoni Zoltán vadászíró beszél erdélyi élményeiről

Az előadásokat a kiállításra váltott belépőjeggyel bárki megnézheti. (A rendezvény időpontja: 2006. november 8. 16 – 18 óráig)

További információ a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján található >>>>

Részlet a kiállításról
Részlet a kiállításról
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.