Molnár Lajos: átfogó OEP-ellenőrzés orvosoknál, kórházaknál

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) átfogó ellenőrzést és vizsgálatot indít annak érdekében, hogy megszűnjön az egészségügyben a pazarlás és a tb-támogatással való visszaélés - mondta az egészségügyi miniszter csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatóján. A Fidesz szerint a kirívó esetek felfedezése nem ok a vizitdíj bevezetésére.

"A visszaélések megszüntetése érdekében az OEP-nél átfogó vizsgálatot indítunk és olyan ellenőrző csoportokat hozunk létre a pénztáron belül, amelyek a kiemelkedő OEP-támogatást rendelő orvosok tevékenységét fokozottan ellenőrzi" - fogalmazott Molnár Lajos.

Hozzátette: szó sincs arról - hacsak nincs törvényszegés -, hogy szankcionáljanak, de a feltárt szabálytalanságokat kivizsgálják.

Molnár Lajos a sajtótájékoztatón különböző példákkal illusztrálta a különböző visszaéléseket. Ezek szerint egy középkorú férfi 1999 és 2006 között 86 kórházban fordult meg és ezen időszak alatt több mint 28 millió forint társadalombiztosítási támogatást fizetettek ki a kezelései után. Egy másik kimutatás szerint a minisztérium egyik férfi munkatársa a taj-száma alapján nőgyógyászati ultrahang vizsgálaton esett át és 2001 és 2003 között hét alkalommal született meg, és hét alkalommal halt meg, s ennyiszer boncolták fel egy vidéki kórházban. Ezen beavatkozások után összesen több mint kétmillió 700 ezer forint támogatást számoltak el.

A szakminiszter a fenti eseteken kívül említett még a gyógyszerfelírási és gyógyászati segédeszköz rendelésnél feltárt visszásságokat is, amelyek tb-támogatási értéke több milliárd forint.

A miniszter szerint többek között ezen visszaélések és pazarlások miatt kell a gyógyszer-gazdaságossági törvény, az egészségbiztosítási felügyelet, és ezért van szükség arra, hogy a háziorvosok betegadatokat szolgáltassanak, és a lehető legkedvezőbb árú készítményt írják fel a betegnek.

Major Zoltán OEP-főigazgató a sajtótájékoztatón elmondta: ezeket a visszaéléseket és felesleges kiadásokat csak egy átlátható rendszerrel lehet kiküszöbölni.

Molnár Lajos elmondta még, hogy január 1-jétől a kórházi zárójelentésben magyarul kell az elvégzett beavatkozásokat leírni, és fel kell tüntetnie az intézménynek, hogy a beavatkozások után milyen összegű biztosítást vár a pénztártól. Ezt a zárójelentést a betegnek alá kell írnia.

Ez egyfajta megelőző intézkedés, hiszen a beteg nem fog olyan zárójelentést jóváhagyni, amelyen olyan beavatkozások szerepelnek, amelyeket nem végeztek el rajta - mondta el az egészségügyi miniszter.

A Fidesz szerint a kirívó esetek felfedezése nem ok a vizitdíj bevezetésére.

Horváth Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta: a miniszter által ismertetett kirívó eseteket részletesen ki kell vizsgálni, hiszen ennek oka lehet az ellenőrzés hiánya, ha azonban szándékosan történtek, akkor a csalókat meg kell büntetni.

A fideszes politikus szerint ugyanakkor az ilyen az esetek felfedezése nem ok arra, hogy bevezessék a vizitdíjat, és ezzel megsarcolják az embereket. A kormány egészségügyi elképzeléseit fiskális szemlélet hatja át, céljuk a bevételnövelés - tette hozzá.

Mint mondta, azt is szomorúan tapasztalták, hogy a kormány már nem csak a kötelező kamarai tagságot akarja megszüntetni, hanem hatályon kívül helyezné a kamarákról szóló szabályozást, vagyis feloszlatná a köztestületi kamarákat.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.