Tömeges ételmérgezés Kaposvárott

Egy kaposvári keresztelő után a résztvevők közül százhetvenen betegedtek meg a galuskás pörkölt elfogyasztása után. A tisztiorvosi szolgálat szalmonellafertőzésre gyanakszik.

A Somogy megyei ÁNTSZ hétfőn kezdte meg vizsgálatát és mára ígért eredményt egy kaposvári keresztelőt követő tömeges megbetegedés ügyében. A családi ünnepet vasárnap tartották egy helyi iskola tornatermében. A 220 fős vendégseregből hétfőtől egyre többen lettek rosszul és szorultak járóbeteg-, illetve kórházi ellátásra lázzal is járó folyamatos hányás és hasmenés miatt. A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház fertőzőosztályán egy idő után csak pótágyakon tudták elhelyezni a betegeket; segítséget kértek a pécsi és a székesfehérvári kórházaktól, továbbszállítva az ellátásra szorulókat.

Megbetegedéseket jeleztek Tapolcáról, Siófokról és Dombóvárról is, ami egyértelműen összefüggésben van a kaposvári esettel, hiszen az itteni családi rendezvényen részt vettekről van szó - közölte Fadgyas Erzsébet, Kaposvár tiszti főorvosa. Siófokról több beteg átvételét kérték a kaposváriaktól, aminek a megyei kórház nem tudott eleget tenni, mert a 40 ágyas fertőzőosztályán 48 beteget ápoltak.

A tiszti főorvos elmondta: szerda estig százhetvenen betegedtek meg, s közülük ötvenhárman szorultak kórházi ellátásra. A megbetegedettek között több gyerek is van. Néhányan járóbeteg-ellátáson jelentkeztek. A tünetekből arra lehet következtetni, hogy szalmonellafertőzés történt - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a helyszíni vizsgálat során hiányosságokat tártak fel az étel elkészítésével és tárolásával kapcsolatban. Gondot okozhatott az is, hogy a család kérésére sokáig maradt az asztalokon a menüsor, egyebek között a pillanatnyilag leggyanúsabbnak tűnő galuskás pörkölt is.

A családi rendezvényre egy helyi vállalkozó szállította az ételt az új, még engedéllyel nem rendelkező telephelyéről. Ennek működését a tisztiorvosi szolgálat felfüggesztette, és szabálysértési eljárást indított a vállalkozóval szemben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.