Megbeszéletlenségeink

A magyar demokrácia legfőbb gyengesége közös ügyeink megbeszéletlenségeiből fakad. Az elmúlt hetek közéleti vagy közbeszéddé vált eseményei úgy összetorlódtak, hogy még az is lát valamilyen összefüggést az egymástól független történések között, aki összeesküvés-elméletek gyártására nem hajlamos.

szociológus

Az augusztus 20-i tornádó, a miniszterelnök őszödi beszéde, az olaszliszkai emberölés híre. A hangvétel valamennyi esetben igen felfokozott volt.

Abban konszenzus van, hogy embert ölni nem szabad, civilizációnk egyik pillére a jog rendszere, mely tiltja például az önbíráskodást. Abban viszont már korántsincs megegyezés, hogy a jog rendszere kiterjed-e az elkövetőkre, illetve a gyanúsítottakra is. A törvények arról is rendelkeznek, hogy mikor lehetséges az érintettek nevének, etnikai hovatartozásának a megjelölése. A hirtelen düh, az agyat elborító emóció megfeledkezik arról, hogy civilizált, tehát a jog hatálya alá tartozó sajtótermékben nem írunk, nem mondunk olyat, hogy "cigány elkövető" vagy "cigányok lincseltek". Mint ahogy olyat sem szoktuk írni, hogy "gádzsó elkövető", vagy hogy a "gádzsók lincseltek", noha lett volna már alkalom arra is.

Korábban a pesti Duna-parton felállítottak egy emlékművet. A mementót hatvanvalahány pár vascipő alkotja, s azoknak állít emléket, akik többé már nem hordhatnak cipőt, mert a nyilasok belelőtték őket a Dunába (miután ki kellett lépniük a cipőjükből, melyet aztán kivégzőik hasznosítottak). Az emlékművet megrongálták. Néhány évvel ezelőtt a Felvonulási téren fiatalok fából emelt keresztet fűrészeltek ki a helyéből. A miniszterelnök ellen a Kossuth téren tüntetők árpádsávos zászló alatt protestálnak. Azt gondolom, hogy e jelenségeknek közös a gyökere: a rendszerváltás óta nem volt módunk arra, hogy megbeszéljük a problémáinkat. Nincsen értelmes és higgadt vita Trianonról, a halálbüntetésről, a romákról. Viták persze vannak. De azoknak vagy elfogadhatatlan a hangvétele, vagy csak az egyik oldal vesz benne részt. Pedig a vita a kulcsa a racionális megoldás keresésének. A vitaasztalhoz valamiféle ideológiai elkötelezettségből ülünk oda a legtöbben. Ha nem így lenne, csak a cinikusan megfogalmazott rövid távú érdekeink diktálnának. A társadalmi problémákról való vita során azonban érveinket kell használnunk. Azokat egymással értelmi alapon ütköztetnünk, s a megoldás megtalálására törekednünk. Ameddig az érzelmi túlfűtöttség a rációt távol tartja a vitától, addig fontos társadalmi kérdésekre nem fogjuk megtalálni a választ.

Borzasztó fontos a higgadt, tényfeltáró kommunikáció. Az olaszliszkai események esetében is égetően szükséges lett volna az elemző megközelítés. Hogy például leírható-e és fölszámolható-e egy olyan társadalmi-gazdasági helyzet, mely az évtizedes nélkülözéssel, kiszolgáltatottsággal, írástudatlansággal írható le, s mely fölerősíti a hajlamot: ütni-rúgni-szúrni azonnal?

E vita során nyilván egymás mellé kerülhetnek egészen más jellegű és súlyú, de egymást nyilván kiegészítő tények. Például a tiszavasvári különballagás ügye, amikor az ottani roma gyerekeknek nem volt szabad a nem romákkal együtt ballagni, s amiért a magyar törvények nevében el is marasztalták az iskolát.

És egyáltalán: ki számít romának? Erről például a közbeszédben alig van diskurzus.

A társadalomtudományban van vita ezekről a kérdésekről, de annak a respektusa napjainkban példátlanul alacsony. A tudóst, az elemzőt a mai közgondolkodás a nagykörúton belüli könnyen élő, elefántcsonttoronyból nyilatkozgató, haszontalan lénynek tartja. Ezért lenne szükség rá, hogy a független értelmiségiek a közemberek közé menjenek, s vitákat moderáljanak. Magas színvonalon és közérthetően.

Van olyan civil szervezet - nem írom le a nevét, túl olcsó reklám lenne -, mely nem indít próbapereket a romák ellen gyalázatosan uszító lapok ellen, és nem szervez tiltakozó akciót sem, viszont meghívja az ország összes újságíróját tavasszal induló tréningjére, mely segít a toleranciát erősítő közbeszéd megerősítésében, a különböző társadalmi problémák sztereotípiáktól mentes kommunikációjában.

És ugyanez a civil szervezet kezdeményezi egy olyan kommunikációs csatorna megnyitását, mely pártoktól és pártokhoz tartozó véleményformálóktól független, s a legkülönbözőbb társadalmi nyavalyáink megbeszélésének helyévé válhat. Olyan hellyé, ahol a moderálás egyetlen szempontja az érvek érvényesülése, s ahol a tárgyilagos és szakmailag megalapozott érvek akkor is megállják a helyüket, ha azokat történetesen előző nap az egyik kormánypárti használta, és akkor is, ha valamelyik jobboldalinak mondott közéleti személyiség.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.