Bizottsági ülés helyett vádbeszélgetés

Mintegy másfél óra, illetve a rendőrség szakmai tisztessége körül forognak immár az október 23-i ünneptelen jubileumról szóló, változatlanul könyörtelen hangvételű viták.

Annak a kilencven-száz percnek a minősítéséről van szó, amelyben párhuzamosan folyt a Fidesz nagygyűlése, illetve a rendőrség küzdelme a Kossuth téri demonstráció feloszlatása után újra és újra rájuk támadó tüntetőkkel. A Fidesz szerint a kormányzat által irányított rendőrség tudatosan a párt ünnepi rendezvényére nyomta a harcoló tüntetőket, hogy ezzel a békés megemlékezést belesodorja az utcai zavargásokba, és le is járassa azt. A rendőrség viszont azt állítja, nemcsak hogy törvényesen járt el, de kellő politikai körültekintéssel is, mert a legérzékenyebb időszakban, több mint egy órán át, lépést sem tett az agresszív utcai csapatok ellen, és csak azt követően kezdte őket tovább szorítani, amikor az Astoriánál véget ért a rendezvény. A nagygyűlésen bemondták, melyik irányban lehet biztonságosan elhagyni a területet.

Egyik fél sem győzte még meg a maga igazáról a másikat. A politikai álláspontok már csak formai okokból sem közeledhettek tegnap az ügyben, az ellenzéki kezdeményezésre összehívott hármas parlamenti bizottsági ülés napirendjét a kormánypártok ugyanis nem fogadták el, s ki is vonultak onnan. Így az országos rendőrfőkapitány, a budapesti főkapitány és a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetője megtagadta az ellenzék által kezdeményezett beszélgetésben való részvételt. Nélkülük a bizottság fele lényegében vádtanáccsá alakult, s hosszasan hallgatta a meghívott - sok esetben jóindulatú, máskor elfogult - társadalmi szervezetek véleményét a rendőrség ténykedéséről.

A kormány tegnap egy számot fűzött a vitához: kétmilliárd forintot szavazott meg a rendőrség többletköltségeinek fedezésére.

Részletek: Beszélgetőbizottság - A koalíció kivonult

Bene László országos rendõrfõkapitány távozik a Parlamentbõl
Bene László országos rendõrfõkapitány távozik a Parlamentbõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.