A kritikus másfél óra

A rendőrség azt állítja, hogy október 23-án, a Fidesz-demonstráció idején szüneteltette a randalírozók oszlatását. Internetes források (Index, kuruc.info), illetve tudósítóink segítségével "kikockáztuk" a kritikus időszakot.

 

 

 

16 órakor, a Fidesz-nagygyűlés hivatalos kezdetén az Index arról számolt be, hogy a rendőrség a Deák Ferenc tér felé nyomja a Szent István-bazilikától a tüntetőket, könnygázgránátok és vízágyúk bevetésével. A kuruc.info is arról írt, hogy az Astoriánál gyakorlatilag senki sem várja már Orbán beszédét, sokan a "felkelőkhöz" csatlakoztak.

16 óra 15 körül, amikor Martens, az Európai Néppárt elnöke beszélni kezdett az Astoriánál, az Index szerint a Bazilikánál bontakozott ki harc: "futballhuligánoknak kinéző árpádsávos-kapucnis, bakancsos társaság" utcaköveket dobált a rendőrök felé, akik az embereket az Andrássy útra terelték. A kuruc.info arról számolt be, hogy a tüntetők barikádot emelnek az Arany János utcánál, a rendőrök pedig könnygázzal lövik őket.

16 óra 30-kor az Index hírei szerint szüneteltek a könnygázgránátok, és patthelyzet alakult ki a Deák téren. A lap szerint a mintegy kétezer fős tömeg már-már összeért a Fidesz emlékgyűlésén résztvevőkkel. A kuruc.info szinte szóról szóra ugyanezt írta: "ötszáz rendőr áll szemben több ezer emberrel, akik az Astoriáig állnak, összeérve a Fidesz-majálissal".

Az Index szerint a Deák téren ezt követően sem a tüntetők, sem a rendőrök nem mozdultak egy ideig, mígnem 16 óra 50-kor a rendőrség felszólította a tömeget a távozásra, a tüntetők azonban továbbra sem mozdultak. A rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be.

17 óra 10-kor így írt a kuruc.info: "Orbán megkezdte beszédét, melyben egyelőre egy szóval sem említi a tőle alig pár száz méterre zajló eseményeket." Ugyanekkor az Index szerint a Deák téren még viszonylagos nyugalom volt, a tüntetők kiabáltak és barikádot építettek, a rendőrök erőt gyűjtöttek.

17 óra 22-24 perc körül a rendőrök figyelmeztettek, hogy hamarosan indul a roham - írta az Index. A kuruc.info szerint a tömeg ekkor a Deák téri evangélikus templom sarkáig vonult viszsza. A rendőrök könnygázt vetettek be.

17 óra 30 után, amikor véget ért Orbán beszéde és a nagygyűlés, az Index arról írt, hogy a tüntetők a Városháza téren kiállított, ötvenes évekből származó járműveket tolják az utcára, köztük egy tankot. A rendőrök célzott gumilövéseket adtak le rájuk. Negyedóra múlva kezdődött meg a csata, a rendőrök 18 óra 30 körül kiszorították a tüntetőket az Astoriára, ahol már egy órája véget ért a nagygyűlés, de hét-nyolcezer ember még ott várakozott.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.