Ülő felkelők?

- ÁVH! - suttogja rekedten, felrepedt szájjal egy rendőr felé egy fiatal férfi a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol gyorsított eljárásban most a többségében szabálysértéssel (rendzavarással) gyanúsított, október 23-i demonstrálók pereinek tárgyalását kezdték meg.

 

 

- Irány a Kossuth tér! - kiáltja tréfálkozva a tárgyalóteremből immár bilincs nélkül távozó volt Jobbik-vezető, Novák Előd, az őrizetbe vett tüntetők egyike. Őt saját elbeszélése szerint azért kapták el, mert a Nádor utcai rendőrsorfal előtt dobolt, a rendőrség ezzel szemben úgy tapasztalta, hogy Novák lökdöste, becsmérelte embereiket. A hatóság szerint - s ez a többi perre is érvényes - ráadásul be nem jelentett, feloszlatandó tüntetésről volt szó, annak résztvevőit következésképp rendbontóknak kell tekinteni. Novák Előd és védője, Gaudi-Nagy Tamás szerint békés demonstrálókat vertek szét, akik nem is hallották a rendőrség oszlatási felszólítását. Ezt az egyik tanú is megerősítette, azzal a megszorítással, hogy rosszul hall. A védők másik tanúja hallotta ugyan a felszólítást, de a füttykoncert, illetve a közeli templomharang zúgása miatt nem értette azt. Novák hamis tanúzással vádolja a rendőröket; lapunknak pedig azt nyilatkozta: a rendőrség csak az erőszakra költ, a békére, a kommunikációra (például hangtechnikára) nem. Perének tárgyalását november 30-ra halasztották, vagyis normál eljárásban folytatják. A rendőrség ugyanis nem bocsátotta a bíróság rendelkezésére a helyszínen készült videofelvételeit. Novák kérdésünkre elmondta, őrizetbe vétele során nem bántották, "néhány kék-zöld cellatársával ellentétben".

Ugyanezen a bíróságon egy másik tárgyalóteremben három tüntetőt három-három nap elzárásra ítéltek, ezt azonban őrizetbe vételük után már leülték, így távozhattak. Esetükben a bíróság bizonyítottnak látta, hogy módjuk volt a rendőri felszólításoknak eleget téve elhagyni a törvénytelen tüntetések helyszínét, mégsem tették. Az egyik vádlott esetében pedig - aki állítása szerint másfél liter bort megivott a tüntetés előtt, majd a Deák térnél egy kapualjban nyugovóra tért, a bíróság úgy ítélte meg: ő is a tüntetőkkel haladt, nem pedig egy kapualjból vonszolták el, s bár nem emlékezhet az eseményekre, ez az ő hibája.

A harmadik tárgyaláson Kollár Tibor rokkantnyugdíjas bányász állt a bíróság elé. Az volt ellene a vád, hogy a Bajcsy-Zsillinszky út-Arany János utca sarkán demonstráló - és már feloszlatás alatt álló - tömeg elején, közvetlenül a rendőrsorfal előtt megállt, "akadályozva a rendőrségi egység mozgását". Egyik kezében zászlóval, a másikban fényképezőgéppel kiabálta a rendőröknek: szégyelljék magukat, álljanak át a felkelők oldalára! Kiemelték. Pénzt nem hajlandó fizetni, ha arra kerül sor, inkább leüli a büntetést. - Önöknek is azt tudom mondani, hogy szégyelljék magukat, hogy részt vesznek ebben a terrorgépezetben - mondta az utolsó szó jogán Kollár, aki mellé védőt rendeltek ki, mivel nem volt hajlandó "ezeknek" pénzt adni (őt is a Gaudi-Nagy féle Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvédjei képviselik ingyen, miként az elfogott tüntetők közül többet is). Ő is három nap elzárást kapott, amit szintén már letöltött, ezért szabadon távozhat. Ezzel együtt: fellebbez.

"Hiába próbáltam békíteni mindkét oldalt, még kenyérrel is kínáltam őket. De sebaj, kimegyek újra, ha kell, egyelőre viszont haza szeretnék jutni" - nyilatkozta lapunknak a komlói férfi.

l Három jogi szaktekintélyt kért fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a gyülekezési törvény módosításának segítésére. A szakértők - Tölgyessy Péter alkotmányjogász, Ádám Antal nyugalmazott alkotmánybíró és Bán Tamás, az Alkotmánybíróság korábbi elnökének főtanácsadója - feladata megvizsgálni, hogy a tervezet megfelelően biztosítja-e az alapvető emberi jogokat, és megfelel-e a nemzetközi emberi jogi egyezményeknek. A valóban spontán tüntetéseket a jövőben pusztán a bejelentés elmulasztása miatt nem oszlathatná fel a rendőrség. Ugyanakkor a hosszú rendezvények esetében ötnaponta kellene megismételni azok bejelentését. (K. J. E.)

Novák Elõd: Irány a Kossuth tér!
Novák Elõd: Irány a Kossuth tér!
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.