Posztokon vitázik a koalíció

Gyakorlatilag megrekedtek a fővárosi MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós tárgyalások, mivel a csaknem egy hetes szünet után szerdán folytatódott egyeztetésen semmi előrelépés nem történt - tudta meg az MTI kormánypárti politikusoktól.

A liberálisok tájékoztatása szerint közel a megállapodás, mert a legtöbb kérdésben megegyeztek. A szocialisták viszont nem tartják kizártnak azt sem, hogy a tárgyalások november végéig elhúzódnak. Korábban mindkét fél úgy vélte, hogy november 9-én dönthetnek a bizottsági és főpolgármester-helyettesi ügyekben.

Az eltérő álláspontok miatt csütörtökön biztosan nem választ főpolgármester-helyetteseket, tanácsnokokat és bizottságokat a Fővárosi Közgyűlés, amely így továbbra is mulasztásos törvénysértést követ el. A törvényi előírás szerint ugyanis már két hete, az alakuló ülésen főpolgármester-helyettest kellett volna választani. A közigazgatási hivatal kedden azt közölte az MTI-vel, hogy ha most is elmarad a helyettes-választás, akkor törvényességi észrevételt tesz.

A tíztagú SZDSZ-frakció tartja magát ahhoz, hogy a szocialisták két főpolgármester-helyettest és négy tanácsnokot, a liberálisok pedig egy főpolgármester-helyettest és két tanácsnokot adnának.

A 24 tagú MSZP-frakció mandátumarányosan három helyettesi posztot igényelt, s egyet javasolt az SZDSZ-nek. Nem tartják elfogadhatatlannak azonban a legutóbbi liberális álláspontot sem.

A főpolgármester-helyettesek feladatkörének megosztásáról azonban jelentősen eltérnek az álláspontok. Az SZDSZ ugyanis az eddig a szocialisták által irányított kulturális-oktatási területről magához vonná a kulturális ügyeket. A területet Demszky Gábor egyik új jelöltjére, Bojár Ivánra bíznák, aki tanácsnokként, "kvázi polgármester-helyettesként" foglalkozna vele. Az oktatási és az egészségügyi feladatokat pedig átengednék a szocialistáknak. Csaknem bizonyos viszont, hogy az SZDSZ  korábbi főpolgármester-helyettese, Ikvai-Szabó Imre és a szocialista Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes lehet, mivel Demszky Gábor egyetért jelölésükkel.

Vitatják a szocialisták azt a liberális szándékot is, hogy a kulturális nagyrendezvények a jövőben közvetlenül a főpolgármester irányítása alá tartozzanak.

Ugyancsak vita van a bizottsági struktúráról. Az SZDSZ ugyanis amellett, hogy igényt tart a kulturális és a turisztikai ügyekre, szeretné irányítása alá vonni a kiemelt fejlesztéseket is. Ez utóbbi területet a szocialisták Hunvald György irányítása alatt a stratégiai területtel közös bizottságban kívánják ellátni.

A kormánypárti politikusok megerősítették, hogy az ellenzékkel csak az után egyeztetnek a bizottsági struktúráról, ha létrejön a koalíciós alku.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.