Csányi az átváltható OTP-kötvények kibocsátásáról

A tőkéhez jutás és a befektetők megnyugtatásának szükségességével indokolta Csányi Sándor, hogy az OTP Bank a közelmúltban az OTP csoport tulajdonában lévő saját részvényeket értékesített a BÉT-en, átváltható kötvény struktúrában - az OTP elnök vezérigazgatója erről szerdán beszélt az MTI-nek.

A legfontosabb, és a befektetők számára a legmegnyugtatóbb, hogy ezek a részvények a következő öt évben egészen biztosan nem kerülnek piacra. Emellett tőkéhez jutottunk, mert a portfólióban lévő részvényt így már nem kell levonni a szavatoló tőkénkből, másrészt 30 százalékos felár alatt, nyereségáron is képződött tőke - mondta el Csányi Sándor a Pick-Délhús csoport kibővített szárazáru üzemének átadásán. Szavai szerint ezzel megszűnt az a bizonytalanság, ami a részvényeket kerülgette, hogy esetleg tőkeemelésre lesz szükség az akvizíciók lezárásához.

Az OTP Bank október 19-én jelentette be a BÉT honlapján, hogy 14,5 millió darab, az OTP csoport tulajdonában lévő saját részvényét értékesítette a BÉT-en átváltható kötvény struktúrában (ICES - Income Certificate Exchangeable for Shares), az ICES jegyzési időszak alatt kötött ügyletek súlyozott átlagos árfolyamán, azaz 7.080 forintos árfolyamon.

Az értékesített részvényekből 10 millió darab az OTP Bank, 4,5 millió darab pedig az OTP Alapkezelő tulajdonában volt. A tranzakciót követően az OTP Bank tulajdonában 190.888 darab, az OTP Alapkezelő tulajdonában 390.010 darab részvény maradt. A részvényeket az Opus Securities S.A. vásárolta meg, melyekre átváltható kötvényeket bocsát ki összesen 514.274.000 euró névértéken.

A kötvénykibocsátáskor a részvényeket az értékesítési ár (7.080 forint) felett 32 százalék prémiummal számítják be. Az euró alapú kötvények lejárat nélküliek, amit a befektetők a futamidő 6. évétől a 10. évig bezárólag válthatnak OTP részvényre. Az első 10 év során a kamatozás fix 3,95 százalék, a 11. évtől kezdődően a kibocsátónak joga van a kötvényeket névértéken visszaváltani. A 11. évtől kezdődően a kötvények változó kamatozásúak, a kamatláb 3 havi Euribor  plusz 3 százalék.

A kibocsátásra zárt körben, külföldi intézményi befektetők körében került sor. A kötvényeket piaci információk szerint 30-40 befektető jegyezte le, részben OTP-részvény tulajdonosok. Az ügylet főszervezője és kizárólagos könyvvezetője a Merrill Lynch International volt. A pénzügyi teljesítés várható időpontja 2006. október 31. Az átváltható kötvényeket a kibocsátást követően bevezetik a Luxemburgi Értéktőzsdére.

Az ügyletből befolyó összeget az OTP Bank az orosz Investsberbank és a Raiffeisenbank Ukraine megvásárlásának részbeni finanszírozására használja fel.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.