Trükkök a tükör előtt

Az öltözéknek hatalma lehet fölöttünk, mert megváltoztatja az önmagunkról alkotott képet. Életkortól, alkattól és konfekciómérettől függetlenül minden nőnek megvan az esélye saját személyes stílusának kialakítására. Akinek alakja eltér az átlagostól, magas, alacsony, sovány vagy kövér, összeállíthatja az egyéniségének megfelelő ruhatárat. Egy új cipő, egy rúzs vagy egy új szín önbizalmat adhat. Aki elégedett külsejével, az jól érzi magát.

 

A ruhák takarnak, rejtenek, korrigálnak, hangsúlyoznak – mikor mit kell. Használjuk bátran a lehetőségeket, és hagyjunk elég teret saját egyéniségünknek. A ruha mindig legyen kényelmes, a kényelmetlen feszengésre késztet.

Ha tükörbe pillantunk, legyünk tárgyilagosak, és fogadjuk el, amit látunk. De legyünk barátságban önmagunkkal. Érdemes megnézni néhány tulajdonságot.

Kérdezzük meg magunktól: * Mekkora a fejem: kicsi, közepes vagy nagy? * Milyen a nyakam: hosszú, vékony vagy rövid, vastag? * Milyen a vállam: csapott, átlagos vagy széles? * Mire hasonlít az alakom: körtére (deréktól lefelé erősebb vagyok, mint deréktól felfelé)? * Csúcsára állított háromszögbe foglalhatóe az alakom (deréktól lefelé sokkal vékonyabb vagyok, mint deréktól felfelé)? * Fiús alkatú vagyok? * Hosszú vagy rövid a derekam? * Hosszúak-e a karjaim? * Csípőm erős vagy keskeny? * Formás vagy vaskos-e a combom? * Vékony vagy vastag-e a bokám? Ha megvannak a válaszok, azokhoz célszerű kiválasztani a megfelelő ruhákat.

A fej, a nyak és a váll egész testünkről árulkodik. Tartásuk lelkiállapotunkra utal.

Ha kicsi a fej: ne válasszunk archoz simuló frizurát, jobb a laza haj. (Az ellenkezője is igaz, a nagy hajzattal az alacsony termetűek feje óriásinak hat.) A kis fejet előnyössé teheti a nyak és mellkas közötti fedetlen bőrfelület növelése. Ha a nyaknál magasan záródó felsőrészt hordunk, a fejünkre hívjuk fel a figyelmet. Előnyösebb az oválisan mély és „V” alakú nyakkivágást.

Rövid vagy testes nyak: ajánlatos, kerülni a rövid, vastag nyakláncokat és sálakat, a széles, válltól vállig érő nyakkivágásokat, mert a nyak kiindulópontjára vonja a figyelmet. Hosszabbnak fog tűnni a nyak, ha szabadon hagyjuk, ovális mély vagy V kivágású blúzzal. Egy szép, nem túl nagy fülbevaló szintén elvonja a szemet a nyakról.

Hosszú nyakúak: célszerű kerülni a magas nyakú pulóvert. A széles kivágás és a visszahajtott gallér rövidebbnek láttatják a nyakat.

Testtartásunk legjellemzőbb eleme a váll. A váll hangsúlyozásával a szemlélő tekintetét felfelé vonja és a fejre, az arcra irányítja. Egy jó kosztümkabáthoz vállakra van szükség. Amennyiben keskeny vagy csapott a vállunk, célszerű még akkor is válltömést használnunk, ha nincs divatban. A válltömés valóságos áldás a keskeny vállú nők számára. Mert módosítja az arányokat, enyhíti erős derekukat, csípőjüket, combjukat azáltal, hogy keskenyebbnek láttatja a csípőt a vállnál. A válltömés előnyös lehet, ha valakinek vastag a felső karja. Ebben az esetben ügyelni kell, hogy a válltömés a kar legvastagabb részével kerüljön egy szintbe. Akinek rendkívül széles a válla, jobb, ha lemond a válltömésről. A test egészével arányos váll a valóságnál keskenyebbnek tűnik, ha rossz a testtartásunk.

Sok nő elégedetlen a mellméretével. Az öltözködésnél fontos, hogy mekkora a hát, a csípő, a derék és a váll közötti különbség. Ha a mell aránytalanul nagyobb, kicsinyíthetjük sötét, matt felületekkel. Részesítsük előnyben a mélyen kivágott felsőket, amelyek javítják a látványt. Kerülni kell a nagy és kontrasztos mintákat, jobbak az apró mintás ruhák. A kis mellű nők bátran viselhetnek világos, fényes, nagy mintás blúzokat.

A nők a test derék és térd közé eső szakasza miatt nyugtalankodnak a legtöbbet, hiszen ezt a legnehezebb eltakarni. Kivált azoknál, akiknek arányai miatt deréktól felfelé más méretű ruhára van szükségük. A csípő és a méretes hátsó elkendőzése döntő lehet, hogy arányos termet illúzióját keltsük, és erősítsük az önbizalmat. Aki úgy érzi, kicsit terjedelmesebb a csípője és a combja, vonja el róluk a figyelmet, és hangsúlyozza testének deréktól felfelé eső részét. Válltömésekkel, világos színekkel, apró mintás vagy erősen strukturált felületű ruhákkal. Minden olyan elem hangsúlyossá teszi hátsó domborulatunkat és a csípőt, ami lefelé vonzza a szemet: egy díszes övcsat, a csípőre helyezett zsebek, egy mintás kelme, vagy az ejtett derékvonal.

Ne fogadjuk el azt az általános nézetet, miszerint a széles derekúak és erős csípőjűek csak hosszú, bő vagy „A” vonalú szoknyát viselhetnek. Számukra a jó szabású egyenes vagy enyhén szűkített, térdig érő szoknya sokkal előnyösebb lehet. A túl szorosan testhez simuló szoknyákat is kerüljük, mert kényelmetlenek és erősítenek.

A vastag combokat nem szabad testhez álló nadrágba gyömöszölni, és hozzá mellben simuló felsőrészt ölteni. A lágy esésű nadrág és a finoman formált felsőrész sokkal jobban elfedi a hátsó domborulatokat. Ha vastag a kelme, terjedelmesebbnek látszik a csípőnk és combunk. Ezért inkább kerülni kell a nehéz vásznakat. Könnyű, vékony gyapjúból vagy mindkét irányban rugalmas anyagokból készült nadrágot vagy szoknyát válasszunk. Ha feszes szoknyát vagy nadrágot veszünk fel, még inkább kihangsúlyozzuk azokat a testrészeinket, melyeket legszívesebben eltakarnánk. Jobb, ha nagyobb méretet választunk, és a megfelelő pontokon magunkra igazíttatjuk. Ha túl szűk, feszül a ruha, a legkisebb aránytalanságot is felnagyítja, míg a kényelmes bőségű alatt eltűnik néhány nem kívánt kiló.

Tévedés azt hinni, hogy egy öv karcsúvá teheti a vaskos derekat. Ellenkezőleg, kerülni kell a szorosan derékra simuló ruhákat. Az olyan fazonokat kell előnyben részesíteni, melyek a vállakról leomolva keskeny, hosszanti vonallá alakulnak. A lágy esésű, finoman formált ruhák vonzóbbá teszik az alakot. A körte formájú alkatot mutatóssá teszi egy hosszított felső, ami eltakarja a széles csípőt és a terjedelmes hátsót.

Aki úgynevezett fiús alkat, több domborulatot kíván. Neki célszerű testhez álló ruhát viselni, szép övvel, amely a karcsú derékra vonja a figyelmet. Ha valaki vékony, vastagabb kelmékből készült ruhákból is válogathat. Fontos szempont: a nagy mintás anyagok kövérítenek, ahogyan az élénk színek, például a vörös és a narancssárga is.

Kecskeméti Éva

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.