Berlusconi utcára hívja híveit - "Prodi hazudott"

A hagyományosan jobboldalra szavazó, gazdag észak-olasz városból, Vicenzából indította el kormányellenes hadjáratát az olasz ellenzéket vezető Silvio Berlusconi, aki tízezres tüntetésen követelte a hazug, Pinocchio-orral ábrázolt kormányfő, Romano Prodi távozását.

 

 

 

Az áprilisban megválasztott balközép kormány katasztrofálisnak mondott gazdaságpolitikája miatt, s azért, mivel Romano Prodi hazudott, s ígérete ellenére adót emel, továbbá azért is, mivel Prodi "800-900 ezer szavazattal csalt a választásokon", Silvio Berlusconi utcára szólítja híveit.

Néhány hónapos hallgatás után tért vissza a politikai színtérre a jobboldal vezére. Hetvenévesen nem a világ egyik leggazdagabb nyugdíjasaként akar élni, egyetlen célja a tavasszal győzelmet aratott kormány leváltása. Október 28-29-re adóellenes megmozdulásokat hirdetett, tüntetést 150 városban, december 3-ra pedig milliós felvonulást Rómában, amikor is - követelésének engedve - Prodinak vissza kellene adnia a kormánypalota kulcsát.

Tizenkét évvel ezelőtt, a korrupcióval vádolt olasz történelmi pártokat elsöprő Tiszta Kezek ügyészi vizsgálat idején barátaival alapította meg saját pártját Olaszország első számú vállalkozója. A párt nevét a kommunikációs zseni és Milan-tulajdonos Berlusconi onnan kölcsönözte, ahol az olaszok mindig egységre találnak: a labdarúgásból. A Forza Italia (FI), a Hajrá Olaszország színe is a válogatott azúrkék mezét kölcsönözte. Az már más kérdés, hogy az elmúlt nyári németországi vb-n egy olasz sportriporternek sem volt kedve azt kiáltani, hogy Forza Italia! és a Forza Azzurrival! (Hajrá Azúrkékekkel!) helyettesítette.

Berlusconi 12 év alatt közel tíz százalékot veszített, de mai napig a legnagyobb olasz pártot vezeti: az egy a zászló, egy a tábor elvét vallja. Jobboldali szövetségesei erejét felemésztette: az Északi Liga és a kereszténydemokraták is a parlamentbe való bejutás határát súrolják, a folyamatosan szavazatokat vesztő Nemzeti Szövetséget kivéve, amelyet viszont a belső viták apróznak fel. A választási kudarc után sem sikerült őt leváltani: "én vagyok az egyetlen, aki össze tudom tartani a jobboldalt" - hangoztatja Berlusconi, akinek álma az általa vezetett olasz elnöki köztársaság, de már kormányfőként is több tárcát szeretett egyszerre kézben tartani.

Nem titok, hogy Berlusconi személyes barátjának tartja Orbán Viktort (igaz, Medgyessy Pétert is meghívta villájába), és a FI és a Fidesz között szoros az összefogás. Berlusconi nyilvános beszédei humorral és anekdotákkal gazdagított szónoklatok, a háttérben lobogó olasz zászlóval, színben, zenében, mozdulatokban megkomponált koreográfiával. A FI is az olasz nép javaslatait gyűjti össze, és számtalan tagozattal bír. Berlusconi nyertes ötlete volt az olaszokkal aláírt szerződés is, 2001-ben ezzel került hatalomra, és hiába az őt érő kritikák, az olasz köztársaság történetében neki sikerült elsőként öt éven át kormányon maradni. Ebben akarja most megakadályozni baloldali ellenfelét.

Kicsöngetés. Tavasszal, a hatalomváltás idején még együtt mosolygott Berlusconi és Prodi. Azóta háborúznak
Kicsöngetés. Tavasszal, a hatalomváltás idején még együtt mosolygott Berlusconi és Prodi. Azóta háborúznak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.