Politikai csata az utcai csata után

Tegnap lapzártáig a budapesti utcák viszonylag nyugodtak maradtak, az előző nap történtek viszont súlyos politikai vitákat gerjesztettek.

Az ellenzék elsősorban a kormány és a rendőrség fellépését kifogásolta, a kormánypártok a jobboldalt hibáztatták amiatt, hogy a forradalom jubileumát ünnep helyett jórészt a szégyen érzése uralta. A rendőrség eljárását törvényesnek, szakszerűnek és kellően keménynek nevezte Budapest főkapitánya, Gergényi Péter. Olvasatában emberei a Kossuth téri demonstrálókat kötelességüket teljesítve távolították el, ezt követően a tüntetők megtámadták a rendőröket, akiknek nem maradt más választásuk, mint a rendteremtés. Ugyanez Simicskó István, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elnökének nyilatkozta szerint úgy festett: a rendőrök szükségtelenül rászorították a demonstrálókat a Fidesz békés nagygyűlésének résztvevőire, túl kemények voltak, a tüntetők által a rendőrök ellen fordított tank pedig nagy valószínűséggel baloldali provokáció volt.

Ha ezt az elképzelést talán nem osztja is minden jobboldali politikus, egységesen a rendőrséget hibáztatják a kritikus helyzet kialakulásáért, és szemére vetik, hogy szükségtelen mértékben alkalmaztak erőszakot.

A kormányfő tegnap a parlamentben felszólalva Orbán Viktort tette felelőssé a történtekért, mondván: az ellenzék vezére ideológiát adott az utcai rendbontáshoz. Gyurcsány Ferenc szerint teljesen világos a kapcsolat. Orbán felmentette az erkölcsi gátlás alól emberek százait, ezreit.

"Válaszként" Strasbourgban, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának az 1956-os forradalom jubileuma alkalmából tartott ünnepi ülésén a Fidesz elnöke kijelentette: - Az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak.

A budapesti rendőrfőkapitány tegnap bejelentette: a parlament biztonságos működése érdekében műveleti terület marad a Kossuth tér, ameddig csak szükséges: a tüntetők egyelőre nem térhetnek vissza.


A többség szerint a rendőrség helyesen járt el, amikor feloszlatta a be nem jelentett budapesti tüntetéseket, de a közvélemény megosztott a fellépés keménységét illetően - derül ki a Medián felméréséből, amelyet 600 fős telefonos érdeklődéssel kedden készített a Népszabadság megbízásából.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.