Tüntetőket szorított ki a rendőrség a Kossuth térről

Húsz-harminc tüntetőt szorított ki kora este a rendőrség Budapesten a Kossuth térről. A földművelésügyi minisztérium épülete előtt állókat száz rendőr rohamozta meg. A demonstrálók a kordonnal körülvett terület és a minisztérium közötti 10-15 méteres sávban álltak.

Első sorban fekete ruhás fiatalokat igazoltatnak a rendőrök. A Nádor utcában egy szórakozóhelyen egy fekete ruhás, bokavédős fiatalembert igazoltattak, akinél gázálarc volt. A fiatal férfi együttműködő volt, sőt pózolt a sajtónak, végül a rendőrök nem állították elő.

A Nádor utcában a rendőrök igazoltatták annak a kocsinak a vezetőjét is, amely korábban, lassítva, többször áthajtott a Kossuth téren, s amelyben magyar zászlót lobogtató fiatalok ültek. A rendőrök korábban a Kossuth téren és környékén több fiatalt meg is motoztak. A Parlament körül kétszeres kordon van, amely mögött rendőrök állnak.

Ha valaki megjelenik a kordonok közelében, vagy a földművelésügyi minisztérium környékén, a rendőrök azonnal körbeveszik, igazoltatják, majd távozásra szólítják fel. Ettől függetlenül újra és újra három-négy fős csoportokban fiatalok jelennek meg a téren.

Egy-egy fiatalt két-két rendőr vesz közre, elkérik a papírjaikat, s lejegyzik összes adatukat. Az MTI tudósítójának néhány igazoltatott fiatal magnóba mondta, hogy a rendőrök, miután felvették az adatokat, felszólították őket, hogy hagyják el a teret, mert egyébként összeverik, felpofozzák őket.

Kora este a rendőrök felszólítottak egy csoportot, hogy hagyják el a teret, majd a Nádor utcába és az Alkotmány utcába szorították őket. Ezután bementek a Kossuth téri metróállomásba, ahol néhány embert igazoltattak, és négyet el is vittek magukkal.

Amikor ez történt, néhány perc alatt több mint tíz rendőrségi jármű, teherautók, kisbuszok és autók lepték el a térbe betorkolló Báthory utcát. Ez a szám körülbelül száz rendőrt jelenthet. Az egyenruhások, miután kiszorították a tüntetőket a térről, néhány perc alatt 10-20 fős csoportokban átvizsgálták a környékbeli utcákat is. A tüntetők szétszóródtak az akció után, majd ismét 10-15 ember jelent meg a minisztériumnál.

Jelentős rendőri erők állomásoznak a szintén a térbe torkolló Szalay utcában. A teherautókon és mikrobuszokon kívül vízágyú is parkol nem messze a Kossuth tértől.

A parlament biztonságos működése érdekében műveleti terület marad a Kossuth Lajos tér, ameddig csak szükséges - jelentette be Budapest rendőrfőkapitánya. Azt is elmondta, hogy munkatársai hétfőn nem agresszívek, hanem kemények voltak. Részletek>>

Gergényi Péter az ATV Friderikusz most című műsorában kedden este azt nyilatkozta, hogy a rendőrség nem szorította a tüntetőket a Fidesz-gyűlésre. A rendőröket az Alkotmány utcánál megtámadta a tömeg - mondta a főkapitány. Molotov-koktéllal, kövekkel dobálták őket, ezért a rendőrség intézkedett velük szemben. A tömegnek többször lehetőséget adtak arra, hogy a környező utcákban továbbhaladjanak, például elmehettek volna a Nyugati pályaudvar, vagy a Roosevelt tér felé. De nem tették, magyarázta a főkapitány.

A tankos sofőr rendőrkézen

Elfogták a rendőrök a Városháza parkban kiállított és a tüntetők által beindított T-34-es tank vezetőjét - jelentette be a budapesti rendőrfőkapitány. Gergényi Péter emlékeztetett: munkatársai a megfelelő intézkedésekkel megállították a harckocsit és elfogták annak kezelőjét.

A harckocsi lövegtornya nem működött. A T-34-es tankot, amit a Városháza előtti '56-os kiállítás múltat idéző rekvizitumai között állítottak ki, hétfő délután indították be a tüntetők, majd azzal a rendőrökre támadtak - fogalmazott a főkapitány. A tank visszakerült a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János karának kiállítóparkjába.

Kormányszóvivő: békés tüntető?!

A Kormányszóvivői Iroda közleményben ismertette, hogy az ünnepre állították ki a tankot, amiből előzetesen eltávolították az akkumulátorokat és az elektromos zsinórzatát is.

A tank tornya le volt zárva. A kinyitásához egy speciális toronynyitó kulcsra van szükség, ráadásul csak annyi üzemanyag volt benne, hogy a harckocsit odaszállító trélerről le tudjon jönni, illetve a rendezvény végén arra vissza tudjon menni (ez körülbelül 100 méter megtételére volt elegendő).

A rendzavarók a kiállítást védő kordont elbontották, a magukkal hozott két akkumulátort beszerelték, a tankból eltávolított elektromos zsinórzatot pótolták. Mindezek előtt a tank tornyáról lefűrészelték a lakatot. A harckocsi tornyának kinyitásához nem állt rendelkezésre a toronykulcs - vélhetően egy ehhez hasonló eszközt már előre elkészítettek.

Ugyancsak speciális ismeretekre volt szükség a T-34-es elindításához is. Okkal feltételezhető, hogy békés tüntetők nem akkumulátorokkal és fűrésszel felszerelkezve indulnak ünnepelni. Azok, akik a tankot elfoglalták és beindították, bűncselekményt követtek el - olvasható az iroda közleményében.

 

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója szerint a tank üzemanyaghiány miatt állt meg úgy 100 méter megtétele után. Holló József szerint az eset műtárgylopásnak minősül.

Holló arról is beszámolt, hogy szemtanúk szerint a T-34-es tankot egy idős ember vezette, aki koránál fogva korábban talán maga is vezethetett ilyet. Erre azért lehetett módja, mert a Magyar Néphadseregben egészen a 70-es évekig rendszeresítve volt ez a típus. El sem tudták képzelni, hogy ilyen esetre fel kellene készülniük. A tank egy kiállításokon látható "harcjármű-matuzsálem", és nem számítottak arra, hogy valaha is "rossz kezekbe kerül" - mondta.

Holló elmondta, hogy ez a tank szerepel a Szabadság, szerelem című filmben is.

A T-34-es

A wikipedia internetes lexikon szerint a T-34 egy szovjet fejlesztésű, közepes méretű harckocsi, melyet elsősorban a második világháború idején, 1941 és 1945 között vetettek be. A második világháború egyik legjobb harckocsi típusának fejlesztését 1937-ben kezdték el. Forradalmian új konstrukció volt: döntött páncélzatú test, melyet hegesztéssel szereltek össze; öntéses eljárással készült torony. Nagy előnye volt a típusnak, hogy az egyszerű technológia miatt kevésbé képzett személyzet is elvégezhette az összeszerelést, és a harctéren is könnyen javítható volt. Lánctalpai szélesek voltak, így nehéz terepen is gyorsan mozgott. A 6,62 méter hosszú tankot egy 500 lóerős dizelmotor hajtotta, amely 350 kilométeres hatótávot eredményezett.

Ekrem Kemál György továbbra is házi őrizetben

A Pesti Központi Kerületi Bíróság meghosszabbította Ekrem Kemál György házi őrizetét november 26-ig.
Ekrem a Magyar Nemzeti Szabadság Párt elnöke és a Kossuth téri tüntetők Forradalmi Bizottmányának politikai szóvivője - tudatta a Forradalmi Nemzeti Bizottmány közleményében.

A bíróság rendzavarás miatt indult eljárásokban pénzbüntetést vagy elzárást szabott ki azokra, akik a hatóság felszólítása ellenére nem voltak hajlandók elhagyni a Kossuth teret - közölte a Fővárosi Bíróság. Még hétfőn hajnalban állították elő őket a rendőrök. Három embert két nap elzárásra, másik hármat ötvenezer forintos büntetésre ítélt, egy pedig figyelmeztetést kapott.

Új, pártok felett álló, de határozott politikai karakterrel bíró demokratikus népmozgalmat indít a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 Magyar Október Mozgalom néven - közölte Molnár Tamás ügyvivő a budapesti Corvin mozi előtt tartott sajtótájékoztatón.

Kedden hajnalban ismét a fővárosba vezényelték a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság csapaterő századát - közölte a főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-vel. Szombati Andrea elmondta: a csapaterő századhoz 94 rendőr tartozik, akik egyébként körzeti megbízotti, illetve járőrszolgálatot látnak el Békésben.
A fővárosba visszavezényelt század csak vasárnap érkezett meg Békéscsabára.

(MTI)

A zavargás résztvevõi megszerezték a múzeális tankot
A zavargás résztvevõi megszerezték a múzeális tankot
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.