Ahmed Gül: A franciák térjenek észhez

Ellendeklarációval felelt a török nemzetgyűlés arra a francia törvényre, amely büntethetővé tette az örmény népirtás tagadását. A párizsi nemzetgyűlés döntéséhez még a szenátusnak és az azt ellenző Chirac elnöknek is a nevét kell adnia. Ahmed Gül külügyminiszter alaptalan örmény propagandának nevezte az első világháborús népirtás vádját. A szólásszabadság elvét sértő törvény ellen Törökország fel fog lépni, akár a nemzetközi bíróságokon is. Gül kifejezte, bízik benne, hogy a franciák észhez térnek... Hogy az ügy még fenyegetőbb legyen, a török médiafelügyelet a francia kulturális termékek bojkottjára hívott fel.

Az örmények - és velük sokan mások - történelmi tényként fogadják el, hogy az első világháborúban a török hadsereg áttelepítési - etnikai tisztogatási - akciójának másfél millió örmény halálos áldozata volt. A török diskurzusban a keresztény örmények az orosz ellenséggel együttműködve törököket gyilkoltak. Szerintük az áldozatok száma mindkét oldalon nagy volt. Ez a vita azonban török belpolitikai ügy is. Az első világháború után Kemál Atatürk által újra alapított világi, nacionalista török állam alapeszméiről van szó. Ennek egyik eleme az örményügy hagyományos ankarai kezelése, a kisebbségek - sokmilliós kurdság - létezésének tagadása. A kurd nyelv használatát csak pár éve engedik korlátozottan, nemrég még képviselőket zártak be, mert kurd nyelven szólaltak meg nyilvánosan. A török világi állam gyakorlatában a felekezetek kormányzati ellenőrzés alatt állnak, a hitszónokok központilag jóváhagyott szövegeket mondhatnak el péntekenként a mecsetekben. Ezeket a szabályozásokat is vitatja az EU, amellyel Törökország a belépéséről tárgyal.

A török világi államot védelmező tábornoki és főhivatalnoki kar az elmúlt évtizedekben fellépett az állam világi jellegét és a (fiktív) egységes nemzetállamot támadó jelenségek ellen. Megfelelő alap volt erre a kurd gerillamozgalom és a mozlim vallási pártok mozgalma. Börtönbe került Recep Tayyip Erdogan jelenlegi miniszterelnök is egy kétértelmű beszéde miatt. Az Európai Unióval való kapcsolatrendezést akadályozza, hogy nem hajlandók elismerni (a görög) Ciprust. Végül a helyzet úgy alakult, hogy a török hatalmi elit már kezdi felkészíteni a társadalmat az európai elutasításra. És Európát is azzal, hogy a törökök Európa-kiábrándultságáról beszél. Az ankarai kormány egyik minisztere szerint a gondolkodás reformját is el kellene végezniük, nemcsak a törvénykönyvekét. A döntéseket érthetően akadályozza, hogy a mentalitást a világi állam hetven éve csak részben alakította át. Sokan tartanak attól, hogy az atatürki erősen centralizált modell demokratizálása Törökországot iszlám állammá változtathatja, s így még távolabb kerülne Európától. (M. G.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.