Budapestre költözhet a FAO

"Ez nem olyan kis ügy, mint a tokaji borcsata elvesztése volt, ebből nem engedünk" - hallani az olasz külügyminisztériumban, ahol készek akár szankciókkal is megakadályozni a római székhelyű Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet jelentős részének Budapestre költözését. A FAO-dolgozói is lázadást szerveznek.

A Miniszterelnöki Hivatal honlapja szeptember elején számolt be arról, hogy Budapest "Európa mezőgazdasági fővárosa" lehet, mivel a FAO Rómából Budapestre helyezi át Európai Regionális Hivatalát és a Közös Szolgáltató Központot az európai, közel-keleti és afrikai adminisztratív feladatokra. Ez a FAO főhadiszállásának egyharmadát jelenti. "A döntést a Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezése és többéves lobbizása, valamint a '96 óta Budapesten működő FAO Közép- és Kelet-európai Alregionális Hivatalának sikeres működése előzte meg.

A budapesti központok álláslehetőséget jelentenek a magyar szakemberek számára, a regionális hivatalban a magyar költségvetés finanszírozásával 12, a közös szolgáltató központban a FAO finanszírozásával 86 magyar munkatársat fognak alkalmazni. A regionális hivatal költözésére várhatóan 2007 januárjában, a szolgáltató központ költözésének első fázisára pedig várhatóan 2007 szeptemberében kerül sor" - olvasható a kormány weboldalán.

Az 1951 óta Rómában működő ENSZ-iroda költözése azonban akadályokba ütközhet. Az olasz kormány nem hagyja anynyiban a tekintélyes székház meghatározó szeletének elvesztését, és a FAO dolgozói is energikus fellépésre készülnek a szervezet "keletre vándorlása" ellen. A római külügyminisztérium és a székház folyosóin is egyre haragosabb jelzőkkel illetik az eddig csak szakmailag kritizált, most hatalmi módszereiért is támadott "Császárt", a FAO-t 13 év óta vezető Jacques Diouf szenegáli igazgatót.

"A hivatalos magyarázat az, hogy a FAO-nak jobban Európa felé kell fordulnia, és Magyarországon olcsóbb a működési költség. Valójában Diouf így fizeti vissza egyes országok támogatását a 2006 januárjában kapott szavazatokért, amikor egymás utáni harmadik hatéves mandátumát szerezte meg. Szívességet viszonoz" - mondták lapunknak a nevük elhallgatását kérő FAO-dolgozók, olaszok és a munkájuk miatt Rómába költözött külföldiek, akik nem csupán ENSZ-fizetésüket féltik. (A szervezet 3700 alkalmazottja közül 1500 a szakértő, a többiek a szolgáltatási részleghez tartoznak). Készek a lázadásra: a költözést utcai tüntetéssel akarják megakadályozni.

Az olasz kormány nemcsak panaszkodik és fenyeget, máris nyomást gyakorol: késlelteti a FAO támogatását, nem fizetett be egy most esedékes 40 millió eurós kvótát. "Hatalmi harc miatt állnak le az élelmezési programok, mit tudnak a magyarok a harmadik világról?" - kérdezik a pénz hiányában megbénuló nemzetközi nonprofit szervezetek Rómába települt képviselői, akik a Népszabadságnak azt is megvallották, hogy minden elképzelhető eszközzel Budapest ellen lobbiznak.

l A magyar kormány öt-hat éve kezdett el lobbizni annak érdekében, hogy a FAO Magyarországra helyezze át európai központját. Szeptember elején a földművelésügyi tárca vezetője, Gráf József arról tájékoztatta a kabinetet: "egyezség közeli" helyzetbe kerültek - ezt követően adta meg a kormány a hivatalos hozzájárulást is a központ idetelepítéséről. Ez adta meg a felhatalmazást arra, hogy az áttelepítésről szóló befejező tárgyalásokat megkezdje a szaktárca. A tervek szerint Magyarországra költözne a FAO Európai Regionális Hivatala, és létrehoznának egy közös mezőgazdasági szolgáltató központot is. Utóbbi Európa, Afrika és a Közel-Kelet FAO-alkalmazottjainak humánpolitikai szolgáltatásait végezné: itt rendeznék a mintegy ötezer konzulens alkalmazásával kapcsolatos ügyeket, bonyolítanák a csaknem 500 nonprofit szervezettel kapcsolatos technikai ügyeket, szerveznék az alkalmazottak utazásait (évi 18 ezer útról van szó), valamint a banki elszámolásokat is ez a központ bonyolítaná.

Az európai regionális hivatalt vélhetően a már Magyarországon működő kelet-közép-európai hivatal mellé telepítenék - a Benczúr utcai épületben összesen 12 új ember elhelyezését kellene finanszírozni. A megállapodás szerint a 12 munkatárs foglalkoztatását a magyar költségvetés állná. A közös szolgáltató központ elhelyezésére új épületet kell keresni, ám az itt dolgozó 94 alkalmazottból 86 főt a FAO finanszírozna. Mindez az előzetes kalkulációk szerint mintegy 150 millió forintot venne igénybe a hazai költségvetésből, amihez hozzáadódik az átköltöztetés egyszeri, 200 millió forintra becsült költsége. Dékány András, az FVM szóvivője szerint a budapesti központ mellett szól Magyarország eddigi kiemelt szerepvállalása a FAO működésében, az élelmiszersegély-programban, és a szegénység elleni közdelemben. Ezen kívül a kelet-közép-európai régió elismerését is jelenti a központ idetelepítése, ami mellett - természetesen - érv Magyarország fontos szerepe a világ agrártermelésében. (V. I.)

Jacques Diouf, a FAO igazgatója az intézmény emblémája elõtt
Jacques Diouf, a FAO igazgatója az intézmény emblémája elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.