OCÖ: "több sajtóorgánum uszító és gyűlöletkeltő" volt

A kisebbségi ombudsmanhoz fordul az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és több roma civil szervezet, mert szerintük több sajtóorgánum uszító és gyűlöletkeltő magatartást tanúsított az olaszliszkai tragédia bemutatásakor - jelentette be ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője pénteken budapesti sajttájékoztatón.

Az OCÖ és több roma civil szervezet pénteken délelőtt tanácskozást folytatott az olaszliszkai tragédiáról és annak a médiában való megjelenítéséről. A megbeszélés eredményekét nyilatkozatot bocsátottak ki, amelyet az OCÖ szóvivője olvasott fel az újságíróknak.

"Sajnálatos tény, hogy egy ember tragikus halálából a hiteles kommunikációért felelős média, saját nézettségének növelése érdekében cigányügyet csinált, és olyan uszító magatartást tanúsított, amivel szembeállította a cigányságot a többségi társadalommal. Nem törődve azzal, hogy cselekedetének milyen beláthatatlan következményei vannak" - mondta ifj. Bogdán János.

A nyilatkozat szerint az OCÖ és a civil szervezetek a TV2, a HírTV, a Magyar Nemzet, a Blikk, valamint más elektronikus és írott sajtóorgánumok uszító magatartása miatt panasszal fordulnak Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsmanhoz.

Az OCÖ az ügyben megkeresi a köztársasági elnököt, az Országgyűlés elnökét, a parlamenti pártok elnökeit, a legfőbb ügyészt, a belügyminisztert és az Alkotmánybírság elnökét, azt várva tőlük: foglaljanak állást és mondják ki, hogy nincs "kollektív bűnözés" Magyarországon - mondta Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke.

A megbeszélésre meghívták Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét, Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét és Teleki Lászlót, a miniszterelnök romügyi tanácsadóját, akik - Kolompár Orbán elmondása szerint - más elfoglaltságuk miatt nem tudtak részt venni a találkozón.

Vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán többen agyonvertek egy férfit, aki előzőleg elsodort autójával egy kislányt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.