Etiópia kiutasította az EU-misszió két diplomatáját

Az etióp hatóságok nemkívánatos személlyé nyilvánították és kiutasították az Európai Unió addisz-abebai missziójának két diplomatáját, akit előzőleg őrizetbe vettek azzal a váddal, hogy ki akart csempészni az országból két feltételezett etióp bűnözőt - közölte az etióp állami televízió.

A beolvasott közlemény szerint a két diplomatát a Kenyával határos Moyale város közelében állították meg rendőrök. A diplomáciai rendszámmal ellátott, uniós felségjelzésű autóban két etiópot rejtegettek a diplomaták, és nem voltak hajlandók együttműködni az intézkedő rendőrökkel.

Az etióp hatóságok szerint a diplomaták ezzel súlyos bűntettet követtek el, cselekedetük sérti Etiópia szuverenitását, és veszélybe sodorja az ország biztonságát. Ezért a belügyminisztérium bevándorlási főosztálya úgy döntött, hogy kutasítja őket. Az etióp hatóságok sem a diplomaták nevét, sem állampolgárságát nem közölték. A két etiópról is csak annyit tudattak, hogy súlyos bűncselekmények elkövetéséért körözték, és az incidens után őrizetbe vették őket.

Amadeu Altafaj Tardio, az Európai Bizottság fejlesztési biztosának szóvivője annyit mondott, hogy az EU-misszió jelenleg megpróbál információkat gyűjteni a történtekről. Egy EU-hoz közel álló, névtelenül nyilatkozó illetékes azonban megerősítette, hogy két diplomatát őrizetbe vettek Etiópiában. Más hírügynökségi forrás szerint a két szóban forgó külföldi nem diplomata, csak az addisz-abebai EU-misszió alkalmazottja.

Az Európai Unió, amely Etiópia egyik legnagyobb támogatója, élesen bírálta az etióp hatóságoknak a politikai ellenzék és az újságírók elhallgattatására irányuló törekvéseit a 2005 májusában tartott, erősen vitatott eredményű parlamenti választások után. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.