A Fehér Ház elutasítja az Irak felosztásáról szóló elképzeléseket

A Fehér Ház elutasította csütörtökön az iraki stratégia megváltoztatását célzó két javaslatot. Tony Snow szóvivő éles hangon utasította vissza George Bush elnök egyik szövetségesének, Bailey Hutchison texasi republikánus szenátormak azt az elképzelését, hogy etnikai és vallási alapon osszák fel három részre - a síiták, a szunniták és a kurdok lakta térségekre - Irakot.

Hasonló elutasításban részesült az a javaslat, hogy kezdjék meg az amerikai csapatok fokozatos - például kéthavonta a létszám öt százalékos csökkentését előirányzó - kivonását Irakból. Snow csokorba szedett zagyvaságoknak minősítette a The Washington Times című újság azon jelentését, amely szerint a fokozódó iraki erőszak miatt a Bush-kormányzat jelentős "kurzusmódosítást" fog végrehajtani az elkövetkező hónapokban. Az újság úgy tudja, hogy két lehetséges új forgatókönyv létezik. Az egyik szerint etnikai vagy vallási alapon három részre szabdalnák Irakot, s ezzel párhuzamosan részlegesen kivonnák az amerikai csapatokat az országból. A másik verzió szerint az amerikaiak által kiképzett iraki hadsereg átvenné Núri al-Máliki miniszterelnöktől az ország irányítását, és egy "erős embert" ültetnének a kormányfői székbe a rend helyreállítására.

A fehér házi szóvivő leszögezte, hogy a kormányzat nem vesz számításba más változatot, mint sikerre vinni az ügyet és befejezni a küldetést. Az Irakban állomásozó mintegy 140 ezer amerikai katona kivonásával kapcsolatban megjegyezte, hogy csak akkor vonulnak vissza, ha győzelmet aratnak. A fokozatos csapatkivonás csak a problémák előli menekülést jelentené - tette hozzá Snow, aki szerint az Irak felszabdalására vonatkozó elképzelés életképtelen.

Mindkét alternatíva akkor került a köztudatba, amikor munkájának végéhez közeledik a James Baker volt külügyminiszter vezette kétpárti bizottság, amely jelentésben foglalja össze az Egyesült Államok stratégiájának alternatíváit Irak ügyében. Snow közölte, hogy a jelentést a november 7-i kongresszusi választások után teszik közzé. Hozzátette, hogy Bush elnök és munkatársai "tanácsadó jelentésnek" fogja tekinteni a dokumentumot.

Csütörtökön, egy nappal azután, hogy párhuzamot vont a jelenlegi iraki helyzet és az 1968-as vietnami Tet-offenzívával, Bush elnök kategorikusan kizárta annak a lehetőséget, hogy az amerikai csapatok verséggel távozzanak Irakból. "Nem vonjuk ki csapatainkat Irakból mielőtt legyőztük volna a terroristákat. Nem hagyjuk, hogy a szélsőségesek elérjék céljukat a terrorizmus elleni háborúnak ennek a létfontosságú frontján... győzni fogunk Irakban" - mondta az elnök.

A Tet-offenzívában az észak-vietnami hadsereg és a Vietkong erői támadások sorozatát hajtották végre az amerikai csapatok ellen, ami aláásta az amerikai közvélemény bizalmát a győzelem esélyét illetően és elkoptatta Lyndon B. Johnson elnök politikai támogatottságát. Tony Snow leszögezte, hogy Bush elnök az analógiával nem a harcok állását akarta érzékeltetni, hanem azt, hogy az iraki lázadók az erőszak fokozásával a kongresszusi választások kimenetelére próbálnak befolyást gyakorolni. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.