Horváth Aladár: "az ország békéje, nyugalma van veszélyben"

Az olaszliszkai esetet semmivel sem lehet magyarázni, az önbíráskodás teljességgel elfogadhatatlan - mondta a Magyar televízió Nap-Kelte című reggeli műsorában Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. - Lehet keresni az okokat, de ha megértjük is a hátteret, az sem indokolhatja ezt a nagyon súlyos bűnesetet.



Mindenképpen felmerül, hogy ott történik ilyen súlyos bűncselekmény, ahol nincs a hatóságokban, a hatósági eljárásban megfelelő bizalom. Horváth Aladár abban is biztos, hogy a tanárt körbevevő emberek nem akarták Szögi Lajost meggyilkolni. Mindez azonban nem kenheti el a felelősséget a súlyos bűnért, amit elkövettek.

Betlen János műsorvezető kérdésére, hogy mit tesznek/tehetnek a romaszervezetek a kedélyek megnyugtatásáért, Horváth Aladár azt válaszolta: ennél nagyobb a tét és nagyobb erőknek is kell megmozdulniuk a normalizálás érdekében. "Az ország békéje, nyugalma van veszélyben" - mondta a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. - "Az ország vezetésének kell megnyugtatni az embereket, megmutatni, hogy fenn tudják és akarják tartani a rendet."

Ezzel összefüggésben Horváth Aladár megnyugtatónak tartja a szerdai kományközleményt, amely a roma vezető értékelése szerint azt jelezte: a "hatóságok tudják, mi a dolguk, és nem engedik meg egy egész közösség megbélyegzését."

Fontos, hogy a megrendülés napjai után most a megnyugvás következzen, a közös munka, a közös következtetések levonása kezdődjön meg - folytatta Horváth Aladár. - Nem mehet így tovább, hogy az ország népességének egytizede ilyen harmadik világbeli nyomorban éljen.

Betlen János megjegyezte: valóban a harmadik világban vannak olyan helyek, ahol az utast előre figyelmeztetik, bármi történik, ne álljon meg a következő rendőrőrsig.

Horváth Aladár erre megjegyezte: egyértelműen összefügg a harmadik világbelihez hasonlítható élethelyzettel, ami legutóbb Olaszliszkán történt. Éppen ezért nagy a tétje annak, hogy mennyire segíti a többség a nyomorgók felemelkedését. Alapvetően gazdaságpolitikai döntésről van szó - szögezte le Horváth Aladár. - A roma rádió, a roma kulturális szervezetek erősítik a roma identitást, de ez nem elég.

Többségi akarat kell és a politikai elit közös döntése, amely lehetővé tenné, hogy 300 ezer ember bekapcsolódhasson a termelésbe, munkájával eltarthassa szüleit és gyermekeit, visszakapja méltóságát - hangzott el a csütörtöki beszélgetésben.

(forrás: MTV)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.