Európai liberálisok Putyin tekintélyuralma ellen

Tekintélyuralmi  politikájának megváltoztatására hívták fel az orosz elnököt az  Európai Parlament (EP) liberális képviselői a frakcióvezetőjük  kézjegyét viselő nyílt levélben, amelyet két moszkvai lap tett közzé  csütörtöki számában.

Az orosz értelmiség lapjainak számító Nyezaviszimaja Gazeta és a liberális Novaja Gazeta közölte a Brüsszelben kelt levelet, amelyben az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének vezetője, Graham Watson felhívta Vlagyimir Putyin elnököt: "változtassa meg az Oroszországot és minden egyes polgárát fojtogató politikáját, folytassa le Anna Politkovszkaja (rendszerbíráló újságírónő) és mások megölésének független vizsgálatát, és szabadítsa meg hazáját a tekintélyuralom láncától, lehetővé téve a szabad véleménynyilvánítást és garantálva a törvények független érvényesülését".

 

A liberális EP-törvényhozók vezetője az Oroszországban "meggyökeresedő törvénytelenség" legfrissebb jeleiként értékelte az utóbbi hetek bérgyilkosságait. Egyúttal aggodalmát fejezte ki, amiért "lassan, de nyilvánvalóan felszámolják a politikai ellenzéket, és elzárásra kárhoztatják azokat, akik - mint Mihail Hodorkovszkij - vállalkoztak (az ellenzék) finanszírozására". Watson az emberjogi helyzet rosszabbodását rótta fel az orosz politikának Csecsenföldön is, amelyet "vad erőszak" megnyilvánulásai kísérnek mindkét oldalon.

A Nyezaviszimaja Gazeta hasábjain Oleg Morozov dumaalelnök "a tudatlanság, tájékozatlanság és a halálesetek által felkavart, érthető emberi érzelmek gyúlékony elegyének" nevezte Watson levelét. Ivan Melnyikov, az ellenzékben lévő, de kulcskérdésekben a Kremlhez lojális kommunista párt alelnöke viszont sokban igazat adott Watsonnak, emlékeztetve, hogy pártja régóta ostorozza az orosz tekintélyuralmi tendenciákat. Mindamellett úgy vélte, hogy a liberális EP-frakcióvezetőt ugyanaz a szándék vezérelte, mint a kommunizmust elítélő, ez év eleji európa tanácsi határozat kezdeményezőit: "csapást mérni Oroszország jó hírére és nemzeti érdekeire".

Watson levelének közzététele egybeesett az Európa Tanács moszkvai fórumával, amelynek résztvevői a politikai pártoknak a demokrácia szilárdításában játszott szerepét boncolgatták szerdán és csütörtökön. Magyar törvényhozó nem vett részt ezen a tanácskozáson a szervezők szerint.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.