Vádirat

Magyarországon fényes nappal egy emberi mivoltából kivetkőzött csoport agyonvert egy ártatlan embert a gyermekei szeme láttára. A rendőrség három gyanúsított előzetes letartóztatását kezdeményezte.

Olaszliszkán példátlan tragédia történt.

Minden részvétem és együttérzésem a gyászoló családé.

Vádolom az elkövetőket, amiért különös kegyetlenséggel kioltották a 44 éves tanár életét, és azokat, akik végignézték a gyilkosságot és nem keltek az áldozat védelmére.

Vádolom azokat, kik a bűncselekményt egyszerűen a "cigánybűnözés" kategóriájába sorolják, elérkezettnek látják a pillanatot a cigányok móresre tanításához, és kollektív bűnbakképzésre szólítják fel a magyar lakosságot.

Vádolom a mindenkori magyar kormánypolitikát, amelynek következtében ma Magyarországon még mindig léteznek gettók, ahol az anyagi és erkölcsi nyomor ilyen tetthez vezethet, ahol az erőszak és az önbíráskodás átitatja a mindennapi életet, és ezért csődöt mond a közösség normális értékítélete és életösztöne, amely gátat vethetne az elszabaduló indulatoknak.

Vádolom azokat, akik a populista demagógia, az ellenséges hangulatkeltés eszközeivel az országban ébren tartják az erőszak kultuszát és képtelenek a társadalmi konfliktusok békés kezelésére.

Vádolom azokat, akik hallgattak és hallgatnak most is, ahelyett, hogy segítenének a bonyolult társadalmi kérdések tisztázásában. Hallgatásukkal cinkosságot vállalnak és elhárítják magukról a felelősséget kényes ügyekben, mert népszerűségük elveszítésétől félnek.

A mindennapi gondok, a gazdasági tűzoltómunka közben nem söpörhetjük a szőnyeg alá a valamennyiünk életét terhelő problémát, azt, hogy a társadalom egy jelentős része kirekesztettségben él, s önmaga nem tudja megoldani gondjait.

Nem akarom, hogy félelem uralkodjék életünkön. Sem a kisebbségben, sem a többségben. A szokatlanul brutális bűntett, amely megrázta a magyar közvéleményt, valamennyiünk lelkét megsebezte. A fájdalomra és a pótolhatatlan veszteségre nincs gyógyír, még a jogszerű ítélet sem lesz az. A tanulságokat viszont le kell vonni, az okokkal és a következményekkel szembe kell nézni. A nemzet felemelkedése csak minden állampolgár közös erőfeszítésével lehetséges. Egymásra vagyunk utalva. Demokráciára, emberségre, alázatra, kíméletlen józanságra vagyunk ítélve.

A történtekre van magyarázat, de felmentés nincs.

Lévai Katalin európai parlamenti képviselő (MSZP)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.