A vak ember az eszével lát

Németh Tamás zongoraművész négyéves korában teljesen elvesztette látását. Akkor vált nyilvánvalóvá számára és a külvilágnak, hogy különbözik a falubeli gyerekektől, mikor két és fél évesen beleszaladt egy tövises ágakkal körülrakott facsemetébe. Újabb fordulópontot jelentett életében, amikor nyolcévesen zongorázni kezdett. Kiderült, hogy abszolút hallása van.

Nem sokkal később Bajáról Pestre költözött a Vakok Intézetébe. A bentlakásos intézetben eltöltött több mint tíz év után felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. Tanára az ugyancsak vak Ungár Imre volt, aki utódjául szánta őt. Több nemzetközi versenyen indult, előkelő helyeken végzett, de mint mondta, számára a zenélés fontosabb a díjaknál.

Ha szembe jön velünk az utcán, nem szembetűnő, hogy nem látó emberrel van dolgunk, olyan magabiztossággal sétál. Otthon nem különben. Hipp-hopp elkészít egy kávét, szélsebesen mozog, tesz-vesz, még sakkozik is. Németh Tamás szerint sokan lebecsülik a vakok képességeit, magatehetetlennek gondolják őket, akik képtelenek megemészteni a sorsukat.

- Vannak ilyenek is - teszi hozzá -, de én megpróbálok különbözni, híd szeretnék lenni köztük és a látók között! Ezért is vagyok többek közt olyan aktív mind tanárként, mind előadóművészként. Továbbá megpróbálom elképzelni a látók számára érdekes dolgokat. Ilyenkor úgy érzem, mintha én is látnék egy kicsit! Napfelkeltekor eleinte minden sötét, majd pirkadni kezd az ég alja, megjelenik egy sárgás-vöröses korong és a legvégén mindent elborít a fény! Tudod, érdekelnek ezek a dolgok, úgyhogy mindig megkérek egy látót, hogy próbálja meg elmesélni.

Ahogy mondja, akkor sikerül legjobban "látnia", ha egy jó költőt, írót olvas Braille-írásban. Olyat, aki nagyon találó hasonlatokat használ: például "a felhő a paplan az égen" és így tovább.

Az Ungár Imréről elnevezett Ungária zongoranégyes tagjai együtt jártak a vakok Homérosz énekkarába. Azután a négy vak zenész összeállt "zongorazenekarrá": két zongorán nyolckezes darabokat kezdtek el játszani. A zenetörténelemben nem létezett korábban a nyolckezes felállás, eltekintve Liszt Ferencnek a Rákóczi-induló felhasználásával készített átiratától. Ezért kortárs zeneszerzőkhöz fordultak segítségért, akik átiratokkal és külön a számukra írott nyolckezes zeneművekkel jelentősen megnövelték a repertoárt. Mára az együttesnek 150 percnyi műsora van.

A 61 éves zongoraművész-tanár azóta is tele van ötletekkel. A legújabb: hatkezes együttes egyetlen zongorán.

Előadó-művészi tevékenysége mellett tanít a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. Az órák során egyáltalán nem tűnik úgy, mintha valamiben is különbözne bárkitől, vagy látásának hiánya hátráltatná a munkát. Többször előfordult már, hogy a terem másik végéből odaszólt, hogy ülj középre, vagy húzd hátrébb a széked, mert így nem lehet zongorázni. Ahogy szokta mondani: a vak ember az eszével lát.

- Életem során mélyen vallásos lettem, talán ez segített, hogy megbéküljek a sorsommal. Nekem az a legnagyobb ajándék, ha jó muzsikussal játszhatok együtt. Ilyen volt például Perényi Miklós, a kiváló gordonkaművész, akivel együtt adhattam elő Schubert Arpeggione szonátáját.

Az Ungária zongoranégyes (elöl Németh Tamás)
Az Ungária zongoranégyes (elöl Németh Tamás)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.