Európa '56-ban ébredt

Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján újabb tudományos konferencia kezdődött tegnap. A Terror Háza Múzeum a budapesti Andrássy Egyetemen 1956 - Európa ébredése címmel rendezte meg tanácskozását.

Az előadók azt járják körül, milyen mértékben járult hozzá a kommunista világrendszer felbomlásához a magyar forradalom. Tegnap többek között Hans-Peter Schwarz bonni történészprofesszor beszélt arról, hogyan fogadták a magyar forradalmat a Német Szövetségi Köztársaságban, holnap Anne Applebaum, a Washington Post kolumnistája tart előadást az Egyesült Államok téves döntései 1956-ban és ma címmel.

- A konferencia legfontosabb tanulsága , hogy a magyar forradalomnak áttételesen az Európai Unió létrejöttében is volt szerepe. Ezt Hans-Peter Schwarz német történész fogalmazta meg. Ő volt Konrad Adenauer kancellár monográfusa. Úgy látja, hogy a szuezi válság és az 1956-os magyar forradalom együtt ébresztette rá az európai országokat, hogy külön-külön nem elég erősek ahhoz, hogy világpolitikai érdekeiket érvényesíthessék - mondta lapunknak Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, aki nyitó előadásában arról beszélt, hogy a vasfüggöny által szétszakított közép-európai országok egymásrautaltságának és szolidaritásának is szép szimbóluma az '56-os forradalom.

A történész szerint nem probléma, ha az ötven évvel ezelőtti eseményekre nem együtt emlékszik az ország, szerinte éppen eleget voltunk közös nézetekre kényszerítve. Schmidt büszkén mondta, hogy az általa vezetett intézmény összeszedte a forradalom után kivégzett 228 személy arcképét és legfontosabb adatait. A portrékat porcelánra festve holnap délután avatják a múzeum falánál.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.