Hotel Astoria

Ha figyelmesen nézzük, láthatjuk, 1956 itt valójában már senkit sem érdekel. A miniszterelnök és az általa megtestesített csapat olyan benyomást kelt, mint aki örül, hogy egyáltalán működik, míg ellenei százszázalékos koncentrációval nem osztoznak ebben az örömben.

Elvileg nincs ezzel semmi gond, csak helyesen tennék, ha az igazságnak ezeket a részeit is kibontanák. Nem kell itt 1956 vagy annak megünneplése mögé bújni. Elég lenne például azt mondani, hogy nekem október 23-a alkalom bebizonyítani az általam vezetett Magyarország nagyságát és stabilitását, s meg is teszem, ha a rendezvényszervezők el nem babrálják. Vagy nekem október 23-a alkalom bebizonyítani, hogy a tömegek mellettem állnak, s az a másik fickó ott a sok külföldi vendég között puszta látomás, lidérc, amely hamarosan elillan. Szellemi és politikai értelemben tipikus, korrekt helyzet, melyet egyetlen hazugság árnyékol be: az ünnep.

Vannak ismerőseim, akik lakásuk elhelyezkedése okán azonnal elsírják magukat, ha a Kossuth tér szóba kerül. Egyikük megkockáztatta egy beszélgetésben, hogy menjenek egy kicsit vircsaftolni a Rózsadombra is, mindjárt enyhülne a feszültség. A legtöbben persze nem megyünk ki a térre, csak nézegetjük a képeket, kíváncsian, hogyan is élnek az ottani magyarok. Ha ugyanezeket a képeket egy kvízben teszik elém két hónapja, az első ezer tippben nem lett volna benne a Kossuth tér. De csak nekünk szokatlan. Ha hatóságaink következetesnek bizonyulnak az eddigi töketlenkedésben, akkor az idelátogató főembereknek nem szokatlan, hanem egzotikus lesz. Szabályos szellemi izgalom számukra a neogótikába hajló eklektika közvetlen szomszédságában a favellába hajló eklektika. Ha komolyan veszik, s otthon elmesélik, hamarosan ellepik a teret a kulturális antropológia terepmunkára érkező kutatói.

Az intellektuális feszültséggel teli légkörbe most ráadásul besurrant egy igazi gömbvillám: a Fidesz "ünnepe" az Astoriánál. A hely többszörösen is alkalmas a méltó "ünneplésre". Egyrészt vele kapcsolatban semmi különösebb nem szerepel 1956 históriás könyveiben, így a rendezvény nem fogja akaratlanul is túlhangsúlyozni az összetett, sok elemében eltérő megítéléseket kiváltó események valamely ágacskáját. Másrészt viszont tökéletesen alkalmatlan - legalábbis funkcionálisan - tömegrendezvények tartására. Szijjártó wurlitzer mondta is, hogy semmiféle politikai megfontolás nem volt a helyszín kiválasztása mögött, s ezt készséggel el is fogadhatjuk tőle, annyira nyilvánvaló. Ha meg kellene jelölnöm szakmáját és beosztását annak, aki az eredeti javaslatot tette, egy őrnagyra vagy ezredesre tippelnék, s nyilván nem azok közül, akik ma a gyülekezési törvényt érvényesítik Budapesten.

Vajon mire fogunk itt emlékezni október 23-án? S ennél talán jobb kérdés, hogy mire fogunk emlékezni október 24-én? Hol vannak, akik az emlékezés tekintélyét megadhatnák? Másfél évtized elég volt a karakterek lemészárlásához, élőkéhez is, holtakéhoz is. Sokan önkezűleg vetettek véget saját történelmi alakjuknak. Stúdióhősökkel vonulgatnak gőzös vagy éppen tiszteletre méltó csoportok, s ha felmutatják a sajátjukat, azonnal záptojások röpülnek feléjük más csoportokból. Valójában meg is szoktuk. Hamar elillant az igazság feletti megrendültség, s új igazságok gerjedtek, melyek szabadon kezdtek gazdálkodni a múlttal. S főképp a jelennel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.