Az Ecopoly még mindig csak az ígéret földje

Az egyelőre virtuálisan létező Ecopoly Holding vezetője szerint már csak két hetet kell várni a holding indulására. A kiválasztott vállalkozók közül azonban többen elunták a várakozást - most ők mondják ki a tévéműsor zsűritagjaitól sűrűn hallott szót: kiszállok.

Ez az ígéretek földje - foglalta össze az Ecopoly egyik feltalálója évtizedes hazai tapasztalatait. Ígéretből ugyanis garantáltan korlátlan mennyiségben kaphat az ember - tette hozzá rezignáltan. Eleinte valóban úgy tűnt: nyugodtan behúzhat egy újabb strigulát. Mint júniusban megírtuk: a műsor adásba kerülése után többségében még csak vissza sem hívták a kiválasztott feltalálókat, vállalkozókat. A velük kötött szerződés szerint az RTL csak a műsor elkészítéséért vállalt felelősséget, a kiválasztott találmányok, illetve vállalkozások sorsa, jövőbeli menedzselése már a zsűri tagjainak befektetéséből létrejövő Ecopoly Holding feladata, ami a műsort beharangozó előzetes sajtótájékoztatók szerint nagyjából 60 milliós törzstőkével jönne létre. Pontosabban: jött volna létre.

A holding jövendő ügyvezetője, Gáspár Zita a nyár elején egyeztetési és cégbejegyzési problémákkal magyarázta a késést. A Népszabadság úgy tudja: a helyzet egész nyáron nem változott, a kiválasztott nyertesekkel azóta sem ültek le érdemben tárgyalni a befektető zsűri tagjai. E sorok írásáig a cégbíróságon nyoma sem volt bármilyen, Ecopoly nevű cégnek - amit egyébként az egyik zsűritag közvetlen munkatársai is megerősítettek. Röviddel ezután, az utolsó percben sikerült Gáspár Zitát elérnünk, aki hirtelen változásról tudósított: pontosan telefonhívásunk idején került az utolsó aláírás a holding társasági szerződésére, amelyet rövidesen a cégbíróságra is benyújtanak.

A műsor utóéletével kapcsolatos híreket az RTL-nél nem kívánták kommentálni, de a cégalapításról addig nem hallottak - itt kell megjegyezni, hogy az Ecopoly márkanév február közepe óta az RTL tulajdonában van, és ezzel a névvel a társaság engedélye nélkül nem is lehet céget alapítani. (Cégbírósági iratok szerint egy hazai vállalkozás 2006. február elején megpróbálta, de vélhetőleg éppen az akkor folyamatban lévő szabadalmi bejegyzés miatt elutasították.)

Az előzményekhez képest szinte drámai gyorsaságú cégalapításon túl Gáspár azt is ígérte, hogy azoknak, akinek a zsűri közvetlen befektetést szavazott meg, két héten belül folyósítják a megígért összegeket - bár pontos számot nem közölt, az utolsó állás szerint ez negyvenmillió forint körüli összeg volt. Azonban - mint korábban szintén megírtuk - az idő múlásával a zsűritag befektetők több vállalásuktól is mentesülhetnek. Úgy tudjuk, a kiválasztott vállalkozók közül többeket kínos helyzetbe hozott a több hónapos késlekedés.

A gazdasági jogból jól ismert, "biztatási kár" fogalmát alighanem kimerítő tényállást vázolt fel az a vállalkozó, aki még a nyár közepén több üzleti lehetőséget is elszalasztott - bízva a zsűri a műsorban tett ígéretében. Mindazonáltal nem neheztel a műsorra, igaz megkönnyebbült lélekkel teszi, miután nemrég akadt egy befektető, akivel - tanulva az eddigiekből - rögtön el is kezdték a közös munkát. Kevésbé volt megértő az a vállalkozó, akinek vélhetőleg éppen a műsor nyomán nyúlták le az ötletét: miközben várta a megígért támogatást, másvalaki gyorsan saját zsebből megvalósította tervét. Egy másik résztvevő nagy levegőt vett, és a támogatás nélkül belevágott az üzletbe, mielőtt végképp kifut az időből. Mint elmondta, ha már így alakult, a továbbiakban sem óhajt "együtt dolgozni" a holdinggal, egyedül dobja piacra a termékét, azután azzal, aki tényleg lát benne fantáziát, leül tárgyalni - ahogy egyébként műsor nélkül is tette volna. Az ő esetében a kérdés csak az, hogyan fogja reklámozni termékét. Úgy tudjuk, az RTL-lel kötött szerződésben a résztvevők tudomásul vették: a műsor leadásától számított két évig a holding engedélye nélkül sehol sem propagálhatják cégüket, termékeiket - függetlenül attól, kaptak-e támogatást vagy sem.

Információink szerint az ismert hazai üzletemberekből álló zsűritagok közül többen már korábban értetlenségüket fejezték ki, amiért késik a holding megalapítása, közel állók szerint a történet velejét nagyjából a közös lóval kapcsolatos népi bölcsességben kell keresni. Érdeklődésünkre a zsűritag Kútvölgyi Pál vezette Brokernetnél jelezték: a rájuk jutó részt - mintegy 10,5 millió forintot - napokon belül ügyvédi letétbe helyezik.

A vetélkedõ egyik nyertese, Kolocsányi Ferenc repülõépítõ. Még õ sem kapta meg a beígért "szárnyakat"
A vetélkedõ egyik nyertese, Kolocsányi Ferenc repülõépítõ. Még õ sem kapta meg a beígért "szárnyakat"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.