Gyógyszerészek és orvosok az egészségügyi államtitkár ellen

Lemondásra szólítja fel Horváth Ágnest, az Egészségügyi Minisztérium államtitkárát a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Gyógyszerészkamara - jelentette be a két kamara elnöke, Éger István és Hávelné Szatmári Katalin szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón.

"A Magyar Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának államtitkára a közvéleményt, a sajtót, a kormányt, a parlamenti képviselőket megtévesztette: azt állítja, hogy egyeztetés történt" - mondta Hávelné Szatmári Katalin. Hozzátette: egy szűk körben folytatott beszélgetésen az államtitkár ezért már bocsánatot kért, de utána nem kívánta vállalni a felelősséget.

Éger István és Hávelné Szatmári Katalin szerint az államtitkárnak vállalnia kell a felelősséget, és ezért le kell mondania. A két kamarai elnök a sajtótájékoztatón közölte: az egészségügyi reformhoz kapcsolódó törvényjavaslatokról nem egyeztettek velük. Éger István azt is elmondta, hogy a törvény által biztosított véleményezési jogukkal nem élhettek, ezért jogi kifogásaikat csütörtökön reggel levélben juttatják el az Országgyűlés alkotmányügyi és egészségügyi bizottsága elnökének.

Hávelné Szatmári Katalin azt mondta, egyetértenek a kormány egészségügyi reformmal kapcsolatos törekvéseivel, amelyek a hozzáférhetőbb, jobb minőségű és az esélyeket jobban kiegyenlítő egészségügy létrejöttére irányulnak. Mint mondta, az Egészségügyi Minisztérium által beterjesztett törvényjavaslatok ennek éppen az ellenkezőjét érik majd el. Ez szerinte azért van így, mert az egészségügyből forrásokat vonnak ki, vagyis a betegekkel kívánják megfizettetni a többletköltségeket.

A gyógyszerészkamara elnöke elmondta: amikor a törvényjavaslatokat a parlament elfogadja, előzetes normakontrollt kérnek Sólyom László államfőtől. Ezek után, ha a szabályozás bizonyos részei megmaradnak, az Alkotmánybírósághoz fordulnak - tette hozzá.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.