Monty Python-musical Londonban

Kedden debültált a Monty Python Repülő Cirkusz Spamalot című musicalje Londonban. A musical, amely a Broadwayn tavaly óta fut hatalmas sikerrel, a világhírű humorista csoport Monty Python és a Szent Grál című - Magyarországon Gyaloggalopp címen forgalmazott -, 1975-ös, legnépszerűbb filmjéből készült, s a londoni premierre a West Enden található Palace Theatre-ben került sor kedden este - olvasható a BBC News honlapján.

A bemutatón a csoport négy tagja is részt vett: Eric Idle, Terry Gilliam, Michael Palin és Terry Jones. "Remélem, minden rendben lesz, a jelzálogom múlik rajta! - viccelődött a bemutató előtt Terry Jones, aki az eredeti filmet rendezte. Ám Eric Idle, aki az átiratot készítette, az előadás előtt elismerte, hogy az amerikai siker ellenére (heti mintegy 200 millió forintnak megfelelő bevétel, három Tony-díj) kissé ideges.

A tapsvihar a West Enden sem maradt el, és az előadások jövő márciusig hétfőn és szombaton este 8 órakor, kedden és szombaton 3 órakor láthatók-hallhatók. A Monty Python-csoportot 1969-ben alapította öt brit író-színész, Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin és az amerikai rendező, Terry Gilliam.

A Monty Python nevet azért választották, mert viccesen hangzik. Az 1998-as Live at Aspen című dokumentumfilmben elmondták, honnan jött az ötlet: a Monty Montgomery beceneve, tisztelgés Bernard Law Montgomery tábornok, az el-alameini csata hőse előtt, a Python pedig furcsa hangzása miatt tetszett meg az alkotóknak.

Egykori műsoruk, a 45 részes, egyenként félórás Monty Python Repülő Cirkusza először 1969. október 5-én került a BBC adásába, és 1974-ig ment. A Python-jelenség turnékat, négy filmet, több lemezt, számos könyvet és számítógépes játékokat is magában foglalt. A csoport újító szellemét gyakran hasonlítják a Beatles popzenére gyakorolt hatásához. Magyarországon a Monty Python a L' art pour l' art Társulatra és a Holló Színházra hatott leginkább.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.