Az EU megnyitja a postai szolgáltatást a magáncégek előtt

Az EU bizottsága szerdán közölte, hogy megerősíti a postaiszolgáltatások teljes liberalizálásának 2009-es indulási dátumát, de atagállamoknak biztosítania kell, hogy teljesüljenek az ezenszolgáltatással kapcsolatos közszolgáltatási kötelezettségek is.

2009-től már csak a kis méretű, legfeljebb 50 grammos levelek postázásával kapcsolatos nyitott, azaz szabad piaci szolgáltatói verseny startja van hátra.

Mint ismeretes, az EU a csomagok és az 50 grammnál nagyobb levelek postázásának liberalizálását már több éve elindította, így a nemzeti postai monopolhelyzetek gyakorlatilag már csak a fennemlített kisebb levélküldemények esetében állnak fenn a tagországokban.

Az EU kormányzatának az a véleménye, hogy megfelelő szabályozási keretre lesz szükség, olyan védelemre, amely biztosítja a fogyasztók érdekeit, nevezetesen a megfelelő minőségi postai szolgáltatást még a távoli vidéki településeken is. Minden bizonnyal a fogyasztóvédelmi szervezetek játszanak majd ebben fontos szerepet.

Számos uniós államban a teljes postai liberalizáció biztos előrehaladására lehet számítani, egyebek között Hollandiában, Svédországban, Németországban, ugyanakkor - a várható finanszírozási nehézségek miatt - a teljes piacfelszabadítást aggályosnak találják, elsősorban Franciaországban.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.