Jogvédők: elítélik a lincselést, tiltakoznak az uszítás ellen

Bíróság előtt áll az a három olaszliszkai férfi, akiket a vasárnap történt bűncselekmény elkövetésével gyanúsít a rendőrség. Megdöbbenését fejezte ki a lincselés miatt a Wallenberg Egyesület. Több szervezet tiltakozik a Magyar Nemzet cikkei miatt.

Bíróság előtt áll az a három olaszliszkai férfi, akiket a vasárnap történt bűncselekmény elkövetésével gyanúsít a rendőrség - jelentette be Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője.

A zárt tárgyalás szerdán tíz órakor kezdődött, amelyen a bíróság a gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról dönt, ennek eredményét várhatóan délután egy órakor közlik - ismertette a bírósági szóvivő. A rendőrség közleményben arról tájékoztatott, hogy szerdára virradóra nyugodtan telt az éjszaka a zempléni településen, ahol továbbra is jellemző a fokozott rendőri jelenlét. Folyamatos közterületi szolgálatot látnak el a sárospataki rendőrök, akiknek munkáját segítik a megyei rendőr-főkapitányság és a szomszédos kapitányságok egyenruhásai is.

A vasárnapi tragédia előzményeivel kapcsolatban a testület közli, hogy az elsődleges adatok szerint az Olaszliszka belterületén haladó autó vezetője - eddig tisztázatlan körülmények miatt - egy 11 éves gyermeket elsodort, hozzátéve, hogy "a felelősség kérdésében a rendőrség egyelőre nem tud állást foglalni, ennek megállapítására - szakértő bevonásával - szabálysértési eljárás indult".

A tájékoztató szerint az ezt követő események már a bűncselekményhez tartoznak, itt a helyszíni szemle, az információ gyűjtés során beszerzett adatok alapján az elsodort lány hozzátartozói látván, hogy a gyermek elesik, az azonnal megálló autóshoz rohantak. A jármű ablakait betörték, a volán mögött ülő férfit kirángatták és ütlegelni kezdték. A bántalmazás következtében a 44 éves tiszavasvári férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az autóban utazott a férfi két - 5 és 13 éves - lánya is, akik apjuk brutális bántalmazásának idején is a járműben tartózkodtak, mígnem egy alkalmas pillanatban kimenekültek a gépkocsiból.

A nyomozók több embert kihallgattak, a felmerült adatok alapján emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt három férfit őrizetbe vettek. A megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya indítványozta előzetes letartóztatásukat. A nyomozás kezdeti szakaszában a hatóság egyébként nem zárja ki, hogy további személyi szabadságot korlátozó intézkedésekre kerül sor, a gyanúsítottak köre a büntetőeljárás során bővülhet.

Az elsődleges orvos szakértői vélemény alapján az áldozatot mintegy 50 ütés és rúgás érte, túlnyomó részt a test felső részén, jelentős számban a fejen, amelyek halálához vezettek.


Raoul Wallenberg Egyesület: elfogadhatatlan az olaszliszkai lincselés

Megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak tartja az olaszliszkai lincselést a Raul Wallenberg Egyesület - közölte a szervezet ügyvivői testülete.

"Igen nagy megdöbbenéssel értesültünk az olaszliszkai lincselésről. Különösen megdöbbentő és elfogadhatatlan számunkra az, hogy a nyilvánvalóan szélsőséges és indulatos fellépőket sem a jelenlévők, sem a helyi roma közösség, vagy résztvevők részéről megnyilatkozók nem utasították vissza és/vagy kértek elnézést a családtagoktól" - olvasható a kiadott közleményben.

Hangsúlyozzák, hogy elfogadhatatlan az is, hogy egy köztiszteletben álló több gyermekes tanárt - aki azért szállt ki gépkocsijából, hogy segítsen az elsodort gyermeken - ma Magyarországon a saját gyermekei jelenlétében úgy agyon lehessen verni, hogy senki ne tudja, vagy akarja a fellépőket visszafogni. A jelenséggel összefüggésben megnyugtató az, ahogy a Roma Emberi Jogi Alapítvány vezetője és az Országos Cigány Önkormányzat elnöke gyorsan és határozottan megnyilatkozott, de a teljes probléma kivizsgálása és feldolgozása még a társadalom szereplőire vár - írják.

Folytatjuk azt az emberi jogvédő munkát, amit elkezdtünk, de fellépünk mindenfajta intoleráns, agresszív atrocitás ellen, amely jelen esetben az elszenvedő család mellett legtöbbet a magyarországi romáknak ártott - hangsúlyozzák. "Osztozunk a család, az iskola és az érintett közösség gyászában és jelezni szeretnénk, hogy amint szervezett formában gyűjtenek az árván maradt családtagok számára - mind az Egyesület és Alapítvány részéről -, támogatni kívánjuk az árván maradt családot" - olvasható a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivői testületének közleményében.

Jogvédők tiltakoznak az uszítás ellen

A Kurt Lewin Alapítvány felháborítónak tartja az október 17-ei Magyar Nemzet címoldalán megjelent szalagcímet, mely szerint “cigányok lincseltek Olaszliszkán”; írja a Népszava mai számában. Mint írják, az említett cikk hangvétele elfogult és olyan újságírói eszközöket alkalmaz, amely kizárólag az etnikai ellentétek szítására alkalmas. A szóban forgó cikk anélkül említi a tiszavasvári tanár meggyilkolásával vádoltak etnikai hovatartozását, hogy annak bármiféle köze lenne ahhoz, hogy a gyanúsítottak romák lennének. Ennek ellenére az alapítvány nem tervez próbapert, ehelyett meghívja az ország összes újságíróját tavasszal induló tréningjére, mely segít a toleranciát erősítő közbeszéd megerősítésében.

Hasonlóképpen vélekedik a Cigány Fiatalok Kulturális Egyesülete és elhatárolódik a Magyar Nemzet október 17-i kommentárjától. Ebben a jobboldali rendezvényekről is jól ismert szerző többek között ezt írta: "Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe se jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba. Ha időközben körülállják a cigányok az autónkat, még inkább tapossunk bele a gázba." A Cigány Fiatalok Kulturális Egyesülete szerint az ilyenfajta írások csak tovább mélyítik a romák és nem romák közötti ellentétet, ezért arra kérnek mindenkit, csatlakozzon felhívásukhoz és határolódjon el a szélsőséges megnyilvánulástól. Erre elsősorban azért van szükség, hogy erre a sajnálatos eseményre az emberek ne úgy gondoljanak, mint “egy cigánybanda bűncselekményére, hanem mint egy családi tragédiára" - nyilatkozta Mágó Károly és Sánta Andrea a Cigány Fiatalok Kulturális Egyesületének vezetői. Az egyesület részvétét fejezi ki az árván maradt gyerekeknek és az egész családnak.

A Népszabadságban ezzel kapcsolatban ez olvasható: "Tény, hogy a Magyar Nemzetben 'csont nélkül' jelennek meg rasszista kijelentések az ügy kapcsán, az egyik szerző pedig valósággal felszólít az önbíráskodásra, amikor így ír: 'A mi jogainkat ugyanis senki sem fogja megvédeni. Csak mi. És ha Olaszliszkán ezt is megússzák a cigány lincselők, akkor velünk van baj.' "

(MTI, Népszava, Népszabadság)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.