Kívül morál, belül politika

"Csak a társadalomnak az igazmondás szellemében való öszszefogásában reménykedhetünk. Magunk is ilyen társadalmat kívánunk szolgálni" - áll az Írószövetség választmányának az 1956-os forradalom 50. évfordulójával kapcsolatban kiadott nyilatkozatában.

A szervezet ugyanakkor "nemzeti elkötelezettségtől vezetve" most reagált a kormányfő balatonőszödi beszédére, s elítéli a miniszterelnök, a kormány és a koalíciós pártok "hazug szavait és tetteit".

- Ez egy morális állásfoglalás, erős politikai tartalommal, de nem a pártpolitikai törésvonalak mentén - magyarázza L. Simon László, az Írószövetség titkára. Mivel a szervezet nem politikai tényezőként határozza meg magát, így nem kívánt pártpolitikai színezetet adni a nyilatkozatnak, mindössze tiszta vizet szerettek volna önteni a pohárba. Ez magyarázza azt is, hogy miért várták meg az önkormányzati választásokat a dokumentum kibocsátásával, holott már korában is szándékukban állt véleményt nyilvánítani a hetek óta tartó válságban.

- Semmilyen módon nem kívántuk megzavarni a helyhatósági választásokat, és azt sem akartuk, hogy bármelyik politikai erő a maga hasznára fordítsa az állásfoglalásunkat - magyarázza L. Simon a késői reagálást. A másik ok már jóval prózaibb: csak mostanra sikerült összeverbuválni az 56 tagú választmány határozatképes többségét, amely a hétfői ülésen ellenszavazat nélkül fogadta el a dokumentumot. A választmány tagja többek között Kalász Márton, Temesi Ferenc, Mezei Katalin, Ács Margit és a határon túli Ferenczes István is. Kalász Márton, a szövetség elnöke a dokumentumhoz nem kívánt kommentárt fűzni, mint mondta, minden benne van a szövegben.

- Örülök, hogy kétszázad- magammal kiléptem az Írószövetségből - így kommentálta Konrád György a nyilatkozatot. Mint mondta, sem a mai helyzet, sem a mai szövetség nem azonos az '56-os eseményekkel vagy az akkori szervezettel. Akkor a szövetség volt az egyetlen párton kívüli szervezet, ma viszont az írószervezeteknek felesleges efféle helyzetekben hallatniuk szavukat, jobb, ha ezt tagjaik lelkiismeretére bízzák. De nem ez az egyetlen csapda.

- Ha az Írószövetség csak egy irányban foglal állást, akkor ők is az általuk elítélt hazugság folyójába lépnek - vélte Konrád.

Tudomásunk szerint egyetlen más írószervezet sem készül hasonló nyilatkozatra, az általunk megkeresett vezetőségi tagok szerint nem feladatuk sem egy ellennyilatkozat elfogadása, sem a mindenáron való moralizálás. Mint fogalmaztak: ez iránt eddig még semmiféle igény nem mutatkozott.

l Esterházy Péter: "Ha szerencsénk volna, ez most nem nagyon látszik lenni, akkor ez a mostani botrány, maga a Gyurcsány-beszéd elgondolkoztatna minket a saját hazugságainkról. Nem a másikéról, a magunkéról."

l Nádas Péter: "A beszéd, amit a miniszterelnök úr tartott a májusi frakcióülésen, az én véleményem szerint nagyszerű beszéd, a retorika egyik csúcsa, beleszámítva az összes nem szalonképes kifejezéseket, amelyeket nem neveznék se obszcénnek, se trágárnak, egyszerűen azért nem, mert a helyükön vannak."

l Konrád György: "Az az érzésem, hogy az őszödi záróbeszéd előtt Gyurcsány úr bedobott egy-két pohár bort. Ettől eredt meg így a nyelve." (...) "Szerencsésebb lett volna korábban szólnia. De valamikor el kell kezdeni az igazmondást."

Kalász Márton, az Írószövetség elnöke
Kalász Márton, az Írószövetség elnöke
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.