Szabadi-ügy: két év, felfüggesztve

Felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották a csaknem kétmilliárdos károkozással és hűtlen kezeléssel vádolt Szabadi Béla egykori FVM-államtitkárt. Az ítélet nem jogerős.

Két év felfüggesztett börtönre ítélte Szabadi Béla egykori kisgazda földművelésügyi államtitkárt hűtlen kezelés miatt tegnap a Fővárosi Bíróság. Nyomatékos enyhítő körülményként értékelték, hogy az eljárás már hat éve tart. Több vádlottat, köztük Simon Lászlót - akit Togyán József egykori agrárminiszter bizalmasaként emlegettek - felmentették. A bíróság a vádindítvánnyal ellentétben csupán egyrendbeli hűtlen kezelést és 19-rendbeli hivatali visszaélést rótt Szabadi terhére. Az ügyész a volt államtitkár büntetésének súlyosbítása, illetve a felmentett Simon bűnösségének megállapítása érdekében fellebbezett.

Szabadi ellen - akinek 2001 februárjában kellett távoznia posztjáról - a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés miatt két vádiratot nyújtott be, amelyekben a volt államtitkár mellett többen is szerepeltek. Szabadinak egyebek mellett a költséges külföldi utazásai, az FVM-cégeknek az FTC-vel kötött reklámszerződései, részben ugyancsak a sportklubbal összefüggő, szabálytalannak vélt pénzátutalások miatt kellett felelnie. Egy másik vádiratban - amelyben Szabadi vádlott-társai között van Simon László is - további bűncselekmények elkövetését rótták Szabadi terhére. A volt államtitkár - állítólag Simon rábírására - arra utasította a tárca egyik kht.-ját, hogy a gazdaságbiztonsági tartalékból 1999-ben és 2000-ben több tízezer tonna lisztet és cukrot adjon el piaci ár alatt az általa megjelölt gazdasági társaságoknak. Szabadi a tárca tulajdonában levő vállalkozásokat a vád szerint arra is rábírta, hogy kössenek többmilliós fiktív vállalkozási szerződéseket bizonyos személyekkel. Az ügyészség számításai szerint a bűncselekményekkel okozott kár összességében megközelítette a kétmilliárd forintot.

Az ítélet indoklása szerint Szabadi jelentős államigazgatási hatalmat birtokolt, mert a miniszter jogköreinek egy részét rá ruházták, s az FVM cégeinek tulajdonosi jogait is ő gyakorolta. Torgyán helyetteseként jelentős politikai hatalma is volt, és mindezzel viszszaélve utasította a neki kiszolgáltatott beosztottjait a jogsértő tranzakciókra. A bíróság erre hivatkozva minősítette a cselekményeket a hivatali hatalommal való visszaélésnek, míg a hűtlen kezelést csupán a méregdrága repülőjegyek beszerzése kapcsán állapította meg.

Szabadi - aki több hónapig előzetes letartóztatásban, majd egy évig házi őrizetben volt - az eljárás során többször is utalt arra, hogy a kisgazdapárt elleni politikai támadások áldozatává vált, és hasonlóan vélekedett az ügyben tanúként kihallgatott Torgyán is. A volt államtitkár egyébként mindvégig ártatlannak vallotta magát. A fellebbezések miatt az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla mondja majd ki a végső szót.

Szabadi nem járult hozzá arcképe közléséhez
Szabadi nem járult hozzá arcképe közléséhez
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.