Ürügy cigányellenes hadjáratra?

Azok hajlamosak az önbíráskodásra - mondja az olaszliszkai tragédia kapcsán Németh Zsolt kriminológus -, akik úgy érzik, nincs más lehetőségük igazságot tenni. Szuhay Péter antropológus szerint a szélsőjobb ürügyet talált arra, hogy cigányellenes hadjáratba kezdjen. A döbbenetes bűntettet roma szervezetek is elítélik.

Néhány éve egy fiatal rendőr Putnokon önhibáján kívül elütött egy cigány kisfiút, aki váratlanul kiszaladt elé az útra. A kisgyerek a helyszínen meghalt. A környékről összegyűlt romák kis híján nekiestek a rendőrnek, levegőben lógott az újabb tragédia. Életét végül az elgázolt roma fiúcska édesapja mentette meg: sikerült lecsendesítenie a tömeget. Az édesapa ismerte a rendőrt, tudta róla, hogy tisztességes ember, aki nem tesz különbséget cigány és nem cigány között.

A történetet Németh Zsolt kriminológus, a Rendőrtiszti Főiskola tanára mesélte el, érzékeltetve, hogy nem szükségszerűen kellett drámába torkollnia az olaszliszkai balesetnek. A kriminológus szerint azok hajlamosak önbíráskodásra, akik úgy érzik, hogy más módon nincs lehetőségük igazságot tenni. Ha egyszer alkalmat találnak rá, "megfizetnek mindenért".

Látszólag távoli a példa, de Németh Zsolt állítja, hogy a Magyar Televízió ostromakor is hasonló - részben politikai - frusztrációk törtek felszínre. A vandalizmusban olyanok játszották a főszerepet, akik élvezték, hogy végre rájuk figyel a média, megmutathatják magukat a világnak. Az önbíráskodás ugyanis a sikertelen emberek fegyvere. Nem a származástól, hanem a társadalmi körülményektől és a kirekesztettség mértékétől függ, hogy ez a fegyver kiknek a kezében válik végzetessé - mondta a kriminológus. Elképzelhető, hogy a romák körében az átlagosnál többen követnek el önbíráskodást, de ez pusztán azért van, mert a cigányok közül jóval többen élnek kilátástalan helyzetben - hívta fel a figyelmet Németh Zsolt.

A történteket a roma szervezetek sem igyekeznek mentegetni. A Roma Polgárjogi Alapítvány együttérzését fejezte ki az elhunyt édesapa hozzátartozóinak, és elítélte a súlyos bűncselekményt. Elvárja a hatóságtól, hogy - mint minden más bűntett esetében - folytasson le alapos és jogszerű vizsgálatot, vonja felelősségre az elkövetőket. A törvények - olvasható az alapítvány közleményében - mindenkire érvényesek. Nyilatkozatot adott ki Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat és a Magyarországi Cigány Szervezetek Országos Fórumának elnöke is. A család gyásza a mi gyászunk is - írja -, ezzel a brutális és elítélendő bűncselekménnyel a hazai roma közösséget is veszteség érte. Azokra az intézményekre, ahova lehetőségük van, elhelyezik a roma közösség gyászát is szimbolizáló fekete zászlót, erre kérik a helyi roma és nem roma vezetőket is.

Szuhay Péter antropológus szerint normális esetben az olaszliszkai szörnyűséget köztörvényes bűncselekményként kellene értelmezni, de az ügy egyre inkább kezd etnikai színezetet ölteni. Még az is előfordulhat, hogy a szerencsétlen tanár agyonverésébe eleve belejátszott a kétségtelenül létező "magyar-cigány konfliktus". A romák azokban a tragikus pillanatokban talán a többségi társadalom, az elnyomók megtestesítőjét látták az autót vezető "fehér emberben", és ezért váltak fékezhetetlenné az indulatok. Kérdésünkre, hogy némelyik helybéli nyilatkozó mintha utólag sem mutatna különösebb megbánást, az antropológus megjegyezte: ez annak a jele, hogy a konfliktus gyökerei még annál is mélyebbek, mint eddig feltételeztük.

A történet nem ér véget azzal, hogy néhány romát elfognak, és bíróság elé állítanak - mondta Szuhay Péter. Hisz az olaszliszkai cigányok a történtek után félelemben, fenyegetések közepette élnek, sokuk elmenekült a faluból. Az antropológus szerint mindezért nagy felelősség terheli a jobboldali médiát és a szélsőjobboldalt, amely ürügyet talált arra, hogy cigányellenes hangulatot keltsen.

Tény, hogy a Magyar Nemzetben "csont nélkül" jelennek meg rasszista kijelentések az ügy kapcsán, az egyik szerző pedig valósággal felszólít az önbíráskodásra, amikor így ír: "A mi jogainkat ugyanis senki sem fogja megvédeni. Csak mi. És ha Olaszliszkán ezt is megússzák a cigány lincselők, akkor velünk van baj." A Jobbik a "cigány etnikumot indokolatlanul kivételezett helyzetbe hozó törvények és rendeletek azonnali megváltoztatását követeli".

Szuhay Péter hangsúlyozta: Olaszliszkán olyan borzalom történt, amire nincs mentség. De ez senkit sem jogosíthat fel arra, hogy általánosító megállapításokat tegyen a romákról, és cigányellenes hadjáratba kezdjen.

Olaszliszkán virágokkal és mécsesekkel emlékeznek a tragédiára, 2006. október
Olaszliszkán virágokkal és mécsesekkel emlékeznek a tragédiára, 2006. október
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.