Lévai Katalin: szólaljanak meg a roma vezetők

Mély megdöbbenéssel vette tudomásul az olaszliszkai brutális gyilkosságot  Lévai Katalin(MSZP) európai parlamenti képviselő, mint az EP jogi  bizottságának alelnöke és az Európai Roma Fórum vezetője - derül ki abból a közleményből, amelyet a képviselő az MTI brüsszeli irodájához juttatott el kedden.

"A gettósodás, az anyagi és erkölcsi nyomor olyan tetthez vezetett, amely konszolidált társadalmi helyzetben nem következhetett volna be, és jogosan váltja ki a magyar társadalom józan többségének felháborodását - áll a közleményben.

"Elítélem és elfogadhatatlannak tartom az erőszak és az önbíráskodás minden formáját, és biztos vagyok abban, hogy a jogállamiság és a törvény ereje ebben az esetben is érvényesül. A bűncselekmény következményeire, a fájdalomra és a pótolhatatlan veszteségre nincs gyógyír, még a jogszerű ítélet sem az."

"Az eset különös felelősségre kell, hogy intsen bennünket, tanulságait kötelességünk levonni. Ha az erőszak fenyegetése, más esetben a populista demagógia mindennapossá válik egy országban, akkor a közösségek normális értékítélete és életösztöne sem működik, s egy tragikus félreértésből bűncselekmény születhet" - állapította meg Lévai Katalin.

Lévai Katalin: szólaljanak meg a roma vezetők

Lévai Katalin kedden a Klubrádiónak adott nyilatkozatában azt mondta: ha az erőszak kultusza felüti a fejét egy közösségben, azt meg kell állítani, hiszen ez az erőszak bármikor kirobbanhat. "Nagyon fontosnak tartom, hogy a roma értelmiségiek, roma vezetők, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetői, mindazok, akikre a roma közösség hallgat vagy legalábbis feltételezhetjük, hogy hallgat, azok most ne hagyják magukra ezt a közösséget, amelynek több tagja is elkövette ezt a borzalmas bűntényt.

Ez nem azt jelenti, hogy a bűnözőket pártolják - éppenhogy azt jelenti, hogy a közösség ártatlan és vétlen tagjait pártolják, és megpróbálják megakadályozni, hogy tovább terjedjen ez az erőszakos légkör, és segítenek a közösségnek abban, hogy visszatérjen egy normális erkölcsi rendhez.

Itt egy közösségnek kell magára találnia, az erőszakot kell elutasítania kollektíve egy közösségnek, mert az erőszak most egy nem romát ért, és ugyanígy érhet bárki mást bármikor. Azt nem szabad elfogadni, hogy ilyen erőszakos cselekedetek egyáltalán legyenek.

Azt szeretném már hallani, hogy valaki ebből a roma közösségből elítéli azt, ami Olaszliszkán történt, mert ez ad reményt a változásra. Ilyen hangokat még hallottam. Sehol nem láttam-hallottam, hogy ebbe a közösségbe tartozó, netán egy olaszliszkai mondta volna, hogy 'nem, itt most álljunk meg, és soha többet ilyen ne forduljon elő'. Elsősorban nekik kell erre rájönniük.

Miközben a szerencsétlen áldozat ellen követtek el bűntényt, ez bűn volt a roma kisebbséggel szemben is. Sok éves munkát romboltak le, várhatóan a szakadék a kisebbség és a többség között emiatt az eset miatt tovább mélyül - mondta a Klubrádiónak az Európai Roma Fórum vezetője.

(forrás: MTI, Klubrádió)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.